Avatar uživatele
zjentek

Je pro vaření čajů a kávy vhodné použít vodu, která v konvici zbyla od minule, či je lepší použít vodu vždy čerstvou?

Vylít zbytek vody z konvice a vysušit ji, by konvici jistě prospívalo. A i když jsem se na to přímo nezeptal, komu by se chtělo, může komentovat i mou teorii z podotázky. Jsem totiž zvědavec. Děkuji. Práci čest.

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, marci1 před 1547 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Myslím, že trvale naplněná konvice ničemu nevadí. Vodu tam nechávám, stejně se převaří. Někdy dokonce konvici předem doplním a pak už jen stačí cvaknout vypínačem.
A v té naší kanceláři
nejlepší se kafe vaří!
Buď práci čest!

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Dochy

U klasického nádobí je to jedno. U rychlovarných konvic ale mám pocit, že z konvice přechází do vody smrad z těch plastů. Takže když už musím vzít vodu z rychlovarky, musí tam být čerstvá.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
annas

Řídím se radami, které jsem dosstal od odborníků.

Voda pro čaje by měla být studená a nepřevařená. Mám malou konvičku – voda na 2 kávy, nebo jeden velký čaj.

--
Potvrzuje to i odborník z čajovny.

https://www.ca­jovna.cz/cz/o-caji/priprava-caje/

" Voda pro přípravu čaje musí být čerstvá, nepřevařená a studená
Voda by neměla být tvrdá
Voda se přivádí k varu, aby neobsahovala vzduch. Neměla by se nechávat vařit déle, než je nezbytně nutné.
Konvice by se neměla používat k jinému nápoji než čaji
Před přípravou je nutno čajovou konvici předehřát, aby se vložené čajové listy dobře rozvily a uvolnily silici.
Na jeden šálek (cca 3 dl) se dává jedna lžička čaje a při přípravě více šálků v konvici jedna lžička navíc.
Čajová konvice , šálky a nádoby které přijdou s čajem při přípravě do styku, nesmí být kovové. Doporučujeme keramiku, kameninu, sklo nebo porcelán.
Nádoby se vymývají pouze čistou vodou. V žádném případě nepoužívat saponáty.
Čaj je třeba udržovat v těsnící nádobě a uchráněné před přímým světlem.
Jednou použité čajové lístky se již více k přípravě čaje nepoužívají. Výjimkou je zelený čaj a některé druhy oolongů.
Čaj se spařuje a doba louhování nesmí překročit 5 minut. Jsou samozřejmě výjimky – zelený čaj 3 minuty… !

Příprava kávy

https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/jaky-je-rozdil-v-kave-uvarene-z-cerstve-vody-a-z-prevarene-vody

Jaký je rozdíl v kávě uvařené z čerstvé vody a z převařené vody?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Kdo chce jen dobrou kávu píti,
čerstvou vodu v konvici musí míti. 🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
paul1

Dáváme stále jen čerstvou vodu, kterou nalejeme do konvice v potřebném množství (měřeno na hrnky). Po uvaření nedáváme konvici do podstavce, protože se nám před nedávnem stalo, že vypnutá konvice začala po odložení na podstavec čmudit, v místě vypínače to jiskřilo, nastal tam nějaký zkrat. Byla to konvice s vypínačem ve vrchní části konvice. Teď máme novou, vypínač je dole, ale už konvici moc nevěříme a dáváme ji nabok. Napsal jsem o tom i výrobci, nereagoval.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
zjentek

An, v Keltově otázce jsem sice odpovídal, ale po přečtení mé odpovědi musíte uznat, že to, na co se ptám zde, jsem nevěděl ani předtím. To abych nevypadal hloupě… (;

před 1547 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zjentek

Dochy, s těmi plasty jsem zajedno… já si nově koupil konvici Hario Buono na plotnu a je to jen čistá nerez, ale uvažuji, zda v ní vodu nechávat, nebo ji budu po převaření vody vysušovat. Nevím, jak co do kvality vody… o šetření konvice mně nejde a na nebezpečné bakterie z vody na sporáku v našich zeměpis. šířkách taky nevěřím (za léta mé existence), ale stejně… ta kvalita tý vody… třeba chuť, nebo něco, co nevím… napadá někoho něco? (ˇ;

před 1547 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zjentek

…totiž já hledám něco i v něčem, v čem už nic není… tož tak, no…

před 1547 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek