Není pravdou, ale je pravda, že je na jedné stránce je uvedené totéž, co uvádíte.
„Chlad bramborám nevadí, ublížit jim může mráz.
Při mínus jednom stupni Celsia mrznou, při jednom stupni nad nulou
sládnou.
Ideální je teplota kolem pěsti stupňů Celsia, teplý sklep, který je
třeba občas vyvětrat.
Víc než osm stupňů nad nulou může způsobovat jejich klíčení, při
ještě větší teplotě začínají rychle vadnout a hnít.“
http://www.spirit.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=3314:jak-spravn-uchovat-brambory
Doplňuji:
Ještě jeden odkaz na Receptář prima nápadů
http://www.telereceptar.cz/jak-skladovat-brambory-s434CZ
„Optimální teplota během skladování je v rozmezí 3–5 st. C ,
maximálně však do 7 st. C. V teplejším prostředí by brambory začaly
klíčit a při více než 15 st. C rychle vadnou a hnijí. Pokud je sklep
teplejší , vyplatí se časté větrání.
Ani přílišné chladno nedělá uskladněným hlízám dobře.
Při teplotě pod nulou začínají hlízy namrzat. Při plus 1 st. C
sládnou. “
více diskuse
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Batáty, zvané také sladké brambory, nejsou botanicky příbuzné pravým bramborám, i když oboje jsou původem ze Střední Ameriky.
Zdroj: http://ovoce.smejkalovi.cz/bataty.html
0
před 3480 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Není pravdou vše co se píše stránkách spiritu,když logicky zauvažuji,tak bych řekla,že brambory se pěstují už nějaký ten pátek a jelikož brambory jsou jednou z hlavních plodin,tak i jejich uskladňování bylo již dávno vyřešeno,spirit popisuje „armageddon“,který nastane,když neuděláme nic.
Nečtu Spirit, ale je lam i Rubrika zdraví a v ní se uvádí to, na co se ptal tazatel. Ale pro jsitotu jsem vložila jiný zdroj, v něm je uvedené totéž.
Nikdy jsem sladkou bramboru neměla a v mém receptáři(diskuze níže)nic takového není možná proto.že jde o skladování ve velkém,ale to je to samé,někomu jde o to co brambor udělá a jinému o to jak předcházet a minimalizovat „opotřebení“ do očekávané konzumace,možná se jen snažíme odpověď vzájemě doplnit?…
To, žes ty sladký brambor (lilek brambor, nikoliv povijnici batátovou) nikdy neochutnala a že v jednom konkrétním článku o tom nepíšou, vůbec nic neznamená. Sládnutí brambor uskladněných přes zimu v přílišném chladu je dobře známá věc, obsažené polysacharidy (škroby) se za pomoci přítomných enzymů štěpí na sacharidy jednodušší, které detekuje člověk chuťovými smysly jako sladkou chuť.
Drap | 1702 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 604 | |
zjentek | 572 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |