marci1
Muškátový oříšek a muškátový květ jsou dva druhy koření
pocházející ze stromů muškátovníku. Muškátovým oříškem se myslí
semeno rostliny bez osemení, kdežto muškátový květ je v podstatě obal
semínka.
MUŠKÁTOVÝ OŘÍŠEK A JEHO POUŽITÍ
Muškátový oříšek je oproti květu daleko sladší a silnější. Má
příjemnou chuť. Jeho aroma je směs nahořklé, nasládlé i štiplavé
chuti. Velmi vhodné je jeho použití k zelenině, sýrům, smetaně
i mléku. Stačí pokrm jen velmi málo poprášit nastrouhaným oříškem.
Dále se používá do rýže i špenátu. Je součást italských pokrmů,
jako jsou plněné těstoviny, a francouzské bešamelové omáčky. A možná
vás to překvapí, ale lze jej přidat také ke sladkým pokrmům. Velmi
zajímavě chutná muškátový oříšek v kombinaci s hřebíčkem a
smetanou nebo v kombinaci s dalším kořením, a to s hřebíčkem,
zázvorem a bílým pepřem.
MUŠKÁTOVÝ KVĚT A JEHO POUŽITÍ
Muškátový květ je světlejší než oříšek, častěji se používá do
vývarů, smetanových či sýrových omáček. Používá se také do koblih,
vánoček nebo štol. Muškátový květ celý se používá na aromatizaci
olejů. Ty se pak přidávají do zeleninových salátů a také se používají
při přípravě marinád. Jelikož muškátový květ obsahuje velké
množství olejů, jeho zpracování je obtížné, a proto se doma často
nezpracovává. V obchodech jej na pultech najdete jako mletý, který se také
častěji používá. Muškátový ořech i květ najdeme v mnoha receptech.
Jeho příjemné aroma pokrm okoření, ale příliš chuťově
neovlivní. 🙂
https://www.nasezahrada.com/muskatovy-kvet-a-muskatovy-orisek-v-kuchyni/
Nassin
Čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek dávám do uzenin, paštik… a
výrobky jsou pikantnější než když použiji vyčichlý mletý oříšek
z obchodu. Manželka ho používá do nádivek, na dochucení masových
jídel.
Z muškátovým květem nemáme zkušenosti.