Avatar uživatele
zjentek

Je možné k dochucení černého čaje použít třeba ocet, pokud dojde citron?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? aliendrone před 869 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Malvína

To si neumím představit. Ocet má specifickou chuť, která k žádnému čaji nemůže jít.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Možné to samozřejmě jde. Do čaje lze přidat v podstatě cokoli. Nebudet ale k pití

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
cochee

Já bych použil ne ocet, ale kyselinu fosforečnou. Chuťově je velmi ucházející. (To myslím vážně). Ovšem musí být v čistotě p. a., jinak by mohla obsahovat stopy arsenu.
Dodatek: a ty nemáš doma potravinářskou kyselinu citronovou? Stejně ty kupované „lemonky“ apod. nemají s citronem nic společné, je to roztok kyseliny citronové. A bylo by to méně škodlivé než ocet a i ta fosforečná kyselina.

Upravil/a: cochee

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Justin1

To by se mi nezamlouvalo. Když měl Mr. Bean na silvestrovské návštěvě ty dva kamarády Rupperta a Huberta a chtěl jim namíchat drink, ale měl jenom ocet, nepomohlo ani to, že do toho octa přidal spoustu cukru, stejně nad tím ohrnovali nos.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
df

Tohle dělal můj táta, když došel citron(ka) Tenkrát mi to moc nechutnalo, ale teď bych to ochutnal abych si vzpomněl na tu chuť.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Filip84

„Já bich na to dála Essig. Ale – Johann – ty bys taky na všecko dával Essig, prosím tě!“

To máš od gastropornoherce, vyučeného za Husáka v Alcronu, a od Turků v DDR? Nějaká „na nápoj bych si dala“ varianta „když nemáte limetu, dejte tam citrón, a když nemáte citrón, nedávejte tam nic?“

Víš, v UK platí taková zásada, že se jí nožem a vidličkou. A když nejíš nožem a vidličkou, tak jsi nemožný. A že do čaje, který se pije s citrónem, patří citrón, a že do čaje, který se pije s mlékem, patří mléko, jinak budeš za Trottela. Ale, samozřejmě, jestli to máš, jak Amíci Kaffee, že to máš gallon horké vody, v které půl hodiny plaval jeden pytlík „čaje“, tak to asi bude jedno. Já se vždycky řídil zásadou, že „lepší lžička medu, než vědro sraček“.

Osobně bych to řešil:

  1. došel koupit citrón,
  2. dal si, namísto čaje, pivo – tím nikdy nic nepokazíš,
  3. uvařil si jiný čaj, který se pije s mlékem (English Breakfast Tea, Irish Breakfast Tea, English Afternoon Tea, Assam…),
  4. uvařil si jiný čaj, který se nepije ani s citrónem, ani s mlékem (Darjeeling, Oolong …).

Ale, v zásadě, můžeš nahradit citrón i kyselinou sírovou, akorát je otázka, kolikrát, a jak to bude chutnat.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aliendrone

NN, ocet leda tak na hranolky (britský vynález, ne můj). Kyselina citrónová je běžný doplněk, kterým dávám říz různým šťávám a čajíčkům. Kdyby došla, přešel bych na kyselinu vinnou. S úspěchem ji používám jako tajnou ingredienci taktéž do vlstnoreceptních šťáv a limonád. Málokdo tu chuť pozná a není o nic více nebezpečnější, než citrónová. Pokud budeš doma kuchtit „syntetickou limču“ alá Vinea, je to nezbytná ingredience.

Poznámka – souhlasím s cochee ohledně lemonek, jakkoliv to není čistý roztok podle mě a TROŠIČKU citronové šťávy to vidělo (nejspíš jde ve vodě louhované citronové zbytky z předchozího zpracování, doplněné kys. citrónovou, aby to mělo grády).
Jediná použitelná lemonka co znám (a to ještě s bídou!) je https://www.ku­pi.cz/hledej?f=%C5%A0­%C5%A5%C3%A1va+ci­tronov%C3%A1+bi­o+Solevita , ale i tak žádnej zázrak, je tam cítit citrónová kůra (je krapítek nahořklá a třeba některým ženštinám to vadí (poznají to). Stačí ale ukázat na nálepku s nápisem BIO a je klid. Tyhle „bioshity“ na babuchen kdovíproč zabírají. ;) :D :D

Poslouchaj 3jentek, že oni jsou z těch, kteří si namažou na chléb/rohlík s máslem med nebo džem? Těhotenství (další vysvětlení) u nich donedávna nepřipadalo v úvahu, ale po tom obrázku s chlapem si již nejsem tak docela jistý… :o ;) :D

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Arne1

kulturní je pít čaj s mlékem. citron brrr

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
elkon

Citron se nedává do čaje kvůli dochucení, ale protože má vitamíny. A nedává se do horkého, ale až za několik minut do teplého, aby ty vitamíny neztratil.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Z nouze snad kapku jablečného nebo pár krystalek k kyseliny citronové ;D
Případně ovocnou šťávu, zavařené ovoce (marmeládové).
Kvasným, lihovým octem bych černý čaj nekazila
Ale možné je všechno :)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Filip84

aliendrone: já jím pommes frites s octem, ovšem vinným / rýžovým, ne s tím českým (nebo polským, ten je ještě kyselejší!), protože ten není k jídlu: dá se s ním vyčistit chladnička, ucpaný odpad, vydesinfikovat operační sál (v případě nouze), ale požívat to není příliš vhodné. 🙂

Avatar uživatele
aliendrone

cochee>>> Tyo, jsi HUSTEJ! Mně se jednou podařilo napipetovat do tlamy trošičku 5% roztoku H2SO4 a huba hned plná pěny. Zuby mi zachránil jen BLESKOVÝ výplach vodou (nehoda se mi stala na laborkách, kohoutek jsem měl hned vedle) a soda. :)
A i když vím, že PO4 je celkem slabá kyselina (oproti SO4), tak anorganickou kyselinu by se mi nechtělo riskovat. A to ani HCl o které sichr vím, že ji mám ve značné koncentraci v žaludku. :)

Avatar uživatele
zjentek

Cochee a jak víš, že je chuťově fajn (; 🤔

Avatar uživatele
cochee

Hmmm… že bych to ochutnal?
Pravda, ne v čaji. Dvoustovka kádina, lžička glukosy a zamíchal skleněnou tyčinkou namočenou v koňské fosforce – toto mikromnožství, které ulpělo na tyčince, bylo akorátní na příjemné okyselení nápoje. Sírovka a solnice byly hnusné, pro doplnění info.

Avatar uživatele
cochee

…samozřejmě – last but not least – do kádiny vodu :)

Nový příspěvek