Avatar uživatele
majkyy

Je 5 měsíců zmražené rybí maso zdravotně nezávadné?

Zdravím, v prosinci jsme doma zamrazili kousky kapra a dostali jsme na něj chuť. Bude v pořádku ne, když je hluboce zmražené? 🙂

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Pájo před 4238 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
badisko

Bude nic se s nim nestane …jen ryby jsou lepsi cerstve natos kapr …kterej neni extra kvalitni ryba…

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
briketka10

potraviny se určitým způsobem okysličují, vznikají tak nepříznivé enzymatické pochody

  • oxidace tuků, ryby mají velké obsahy mastných kyselin, proto je doporučováno, aby se ryba v mrazáku nenechávala déle než 3 měsíce..

http://biologie-otazky.studen­tske.cz/2009/12/­zpracovani-ryb-mrazeni-ryb.html

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Pájo

Bude v pořádku. Pokud byl celou dobu zamražen, bude OK.

Při prudkém a náhlém zamražení (správný postup) zmrzne voda v tkáních rychle a led netvoří velké krystaly, které by rozrušovaly tkáně (na úrovni buněk).

K největšímu znehodnocování zmražených potravin dochází naopak dochází při pomalém opakovaném rozmrzání a opětovném zamražení. Pomalu rostoucí krystaly ledu totiž roztrhávají buňky tkání. Potravina se tak znehodnocuje.

V obchodech takové potraviny v mrazáku poznáte právě podle velkého množství ledu uvnitř plastového obalu. Většinou to znamená, že tam leží dlouho a nějaké to rozmrznutí a nové zmražení mají za sebou.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Je nezávadné, ale doporučuje se nejlépe spotřebovat do 3 měsíců. Na některých mražených rybách je uváděn údaj o spotřebě do 3 měsíců, poté ryba není zdravotně závadná, ale mění své senzorické vlastnosti.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?chudst Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
motýlemanuel

Jojo, i po takové době by rybí maso mělo být v pořádku. Jen už nejspíš nebude tak chutné. Jen tak mimochodem, kdybyste náhodou hledala nějakou inspiraci na zpracování kapra, tak doporučuji mrknout na https://www.zachy­tame.cz/ mají tam totiž skvělou rybářskou kuchařku. :)

před 1923 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek