Avatar uživatele
quentos

Jakými všemi způsoby lze namlít kávu? Jaký je mezi jednotlivými druhy namletí praktický rozdíl?

Loni jsem ve Vídni kupoval kávu a byl jsem za blbce, když se mě prodejce tázal, „jak“ to kafe chci. Vida můj bezradný výraz, zeptal se raději, jak ji nejraději piju. Popsal jsem mu způsob přípravy turka a pak už věděl. Copak je ale na chuti znát, „jak“ se káva namele? Nechutná to kávové zrno pořád stejně? Díky.

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, Kepler, Malvína před 1726 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Kupodivu to stejně nechutná. Kafe namleté tříštivými mlýnky se nadměrně zahřívá a tím se ztrácí chuť a aroma. Mlýnky s mlecími kameny jsou sice dražší, ale lepší. Zásadní význam má i jemnost mletí.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kelt

Káva, to je složitý proces přípravy a úpravy a podle toho je i odpovídající chuť. Pro mne, který si koupí ve slevě 200 g rozpustné kávy a pije aspoň 5 šálků denně, tedy jedna lžička a zalít vodou, zamíchat a pak to po pár minutách vypít to není nic neobvyklého. Občas chodím na brigádu na kávu a žasnu, jak se složitý proces sušení, a jiných operací, dodržení teplot, časů, případně i jiná atmosféra. Jako chemik bych řekl, že se tvoří určité zrno s určitým povrchem a tedy s určitými vlastnostmi. Znalec , degustátor to pozná. Manželka musí mít čerstvou vodu v konvici a kávu zalévá po obvodu, já si několikrát ohřeju to, co bylo v konvici a liju to do hrnku. A pokud jde o mletí – kdysi bývali v obchodech mlýnky, kam se nasypala zrnková káva a do sáčku padala namletá. To se mlelo přes kameny – podle velikosti kamenů, tvaru, zrnitosti a vzdálenosti a dalších věci, byla káva namletá . Pak je v mixéru také možnost mlet kávu – to je jiný způsob a jiná káva a tak dále.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek