Avatar uživatele
cappuccino

Jaky znate nejlepsi recept na vareni ryze?

Kazdy ma svuj zpusob pripravy ryze. Ja mam vychytavku od sve babicky. Varim (nebo vlastne pecu) ji ve sklenenem pekacku v troube. Pridavam trochu oleje, na 1,5cm nad ryzi vody (horke) a cibuli prospikovanou hrebickem. Osolim bud himalajskou soli nebo zeleninovym vyvarem.
Necham pect asi 15 minut a pak troubu vypnu. Ryze krasne dojde.
Vyzkousela jsem vic receptu, ale tenhle se mi osvedcil nejvic. A pokazde si vzpomenu na svoji babicku:)

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? aliendrone, Viktorie II., Wallace před 788 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Viktorie II.

U nás se vaří rýže vesměs v tlakáči.
Recept: do hrnce dám lžíci sádla, zesklovatím nadrobno nakrájenou malou cibuli, 250 g rýže trochu opražím, posolím, popepřím a zaliju 400 ml vřelou vodou. Zamíchám, uzavřu tlakáč a až začne vycházet pára, snížím plamen a vařím 4 minuty. Stáhnu z plotýnky a nechám dojít.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
aliendrone

Tvůj recept může být fajn, ale znám LEPŠÍ!
Stačí k tomu jen ženská, kterou patřičně zaúkoluješ. Ať již pomocí korupce, nezřízeným fňukáním/prosbami, výhružkou fyzickým násilím či jakkýmkoliv jiným vhodným způsobem. Pravda, sehnat takovou, která to zvládne je rok od roku těžší, ale v nejhorším případě „Vitana vaří za vás!“, popřípadě restaurace. ;) :D :D

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Filip84

Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě.

Blbost. Vietové, Siamci, Korejci, prašť jako uhoď, vaří rýži, jako nudle, tzn. ve velkém množství vody, akorát se, tedy, ta voda tolik nesolí. To je celý příběh: jakmile začne voda vařit, vrazíš do toho rýži, občas zamícháš, ochutnáváš. Jakmile je uvařená, přecedíš.

Tím, že je té vody relativně hodně, no tak ta rýže pustí šlem (i vypraná), takže je potom chutnější.

Ale baby vaří „jinak“, mají obecně potřebu věci komplikovat: tlakáče, roboty atp.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
iceT

Mamka vařila v remosce, s cibulí a hřebíčkem, kamarádka dělá v troubě, já mám rýžovar.
Ale každopádně si myslím, že není rýže jako rýže a pro každý typ je vhodná jiná příprava.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
cappuccino

Filip84: Asijsky zpusob vareni ryze neni nic pro nas! My neradi lepkavou!

Avatar uživatele
Viktorie II.

Filip84, ten tvůj recept je vhodný pro asijská jídla. Podat ti takto uvařenou rýži s roštěnkou nebo se španělským ptáčkem nevím, jak bys ses tvářil. Asiaté, pokud nevíš, jedí pokrmy hůlkami a taková rýže, dle tvého receptu, jim nepadá z hůlek.

Avatar uživatele
cappuccino

Viktorie, vidim, ze jsi „rychla“ kucharka:)
Priznam se, ze v tlakaci jsem ryzi nikdy nezkousela. A ani uz nebudu, protoze jsem tlakovy hrnec darovala kamaradce. Ja ho skoro nepouzivala.

Avatar uživatele
Viktorie II.

cappuccino, hodně jídel vařím v tlakáči. Maso je měkké a rychle udušené.

Avatar uživatele
zjentek

Cappuccino, to máš dobré!

(Tolik k doplnění otázky.) (;

Avatar uživatele
cappuccino

Jeste neco pro gurmany: pridavam do ryze kari a kurkumu. Mam pak chutnou zlutou ryzi a navstevy jsou z ni nadseni!!

Nový příspěvek