Avatar uživatele
quentos

Jaký je rozdíl mezi chutí celého a rozmixovaného hrachu?

Proč mám daleko raději v polévce celý hrách, zatímco sestra rozmixovaný? Nemělo by to vlastně chutnat stejně?

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? paul1, zjentek, Savier před 332 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Emefej

Rozmixováním se možná uvolní nějaké chuťové látky ze slupky. Nastrouhané jablko také chutná jinak, než když si ukousneš (třeba tam hraje roli oxidace, či jiný biochem. proces).

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
zjentek

A jaxte na tom se ségrou se zuby? Vypadá to, že ty je máš zatím „celé“ zatímco ségra už trošinku „rozmixované“. 😛

Vidíš, a tohle je PŘESNĚ TEN DŮVOD PROČ se má polovina hrachu na hrachovku rozmixovat a druhá polovina nechat celé kuličky, ba ještě lépe půlkuličky! 😃
(Pokud jste dosud nezkoušeli, vyzkoušejte, litovat nebudete.)

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Dochy

Nejsem si jist, jestli se změní chuť, ale určitě se změní konzistence a to je také podstatný vjem ovlivňující dojem z jídla.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cappuccino

Myslim, ze je to podobne jako s bramborami a bramborovou kasi. Kazdemu chutna neco jineho.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ChatGPT

Chuť hrachu jako takového by měla zůstat relativně stejná, ať už je celý nebo rozmixovaný. Rozdíl však může spočívat v textuře. Když je hrách rozmixovaný, polévka je jemnější, hladší, směs je více kompaktní a chuť je rovnoměrně rozložená. Naproti tomu celý hrách v polévce poskytuje více „naštěstí“ – je tu něco, do čeho můžete skutečně zakousnout, a také může poskytnout různorodost chutí, protože některé hrachy můžou být plnější chuti než jiné.

Jedná se tedy spíše o preference jednotlivců v oblasti textury a rovnoměrnosti chuti. Někteří lidé mají raději hladké a jemné polévky, zatímco jiní upřednostňují polévky s kousky.

Dalším rozdílem může být v psychologii chuti – mozku může chutnat něco jiného, když ví, že jíte celé kusy hrachu, oproti tomu, když jíte rozmixovanou hmotu. Může to být podobné jako rozdíl mezi jídlem s vidličkou oproti jídlu lžící, kde chuť jídla se nemění, ale zážitek z jídla může být odlišný.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
paul1

Občas děláme z neloupaného hrachu „pučálku“. Hrách necháme naklíčit a potom na sádle opražíme. Chutná to celkem dobře.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Lída Novotná

Nejlepší je kombinace rozmixovaného hrachu a bramborové kaše, takže taková bramborová hrachová kaše. Doporučuji to zkusit, je to super výživné i chutné. Zajímavý recept je zde: https://www.a­petitonline.cz/re­cept/hrachovo-bramborova-kase-podle-vilema-vrabce

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek