Avatar uživatele
hanny 2

Jaký chuťový efekt na jídle má „flambování“?

Doplňuji:
Děkuji za odpovědi,už dnes nemám bodíky!

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? panenka, BEAES, kapka, iceT před 5003 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
BEAES

Flambování (z fr. flamber = hořet) je opalování některých pokrmů různě aromatizovaným alkoholem (koňakem, likérem, rumem, vodkou). Zapálit se dají jedině páry z nápoje, který obsahuje více než 50 % alkoholu. Tato úprava zlepšuje vzhled nebo chuť pokrmu.

Flambování spočívá v tom, že malé množství alkoholu, kterým se polije obsah pánve, následně zapálí a nechá se hořet tak dlouho, až se alkohol spálí a ve flambovaném pokrmu zůstane jen složení šťávy, v níž veškerý přebytek tuku byl spálen a spotřebován plamenem.

Při flambování je nutno dbát na bezpečnost a snížit riziko vzniku nehod. Například rozlití hořícího destilátu na keridon, nebo příliš prudké vzplanutí alkoholu a následné popálení.

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Michálek1245

V podstatě jde o to, že spojíte oheň a chuť alkoholu, který se na flambování používá. Proto se používají chuťově výraznější alkoholy s vyšším množstvím alkoholu jako je třeba whisky, bourbony obecně, vodka nebo klasická česká slivovice. Z jídla se vypaří alkohol, zároveň ale oheň udělá fajnovou krustu z cukru a třeba maso je pak perfektně zkaramelizované. :) Jen teda pozor na obočí. :)

Nový příspěvek