Flambování (z fr. flamber = hořet) je opalování některých pokrmů různě aromatizovaným alkoholem (koňakem, likérem, rumem, vodkou). Zapálit se dají jedině páry z nápoje, který obsahuje více než 50 % alkoholu. Tato úprava zlepšuje vzhled nebo chuť pokrmu.
Flambování spočívá v tom, že malé množství alkoholu, kterým se polije obsah pánve, následně zapálí a nechá se hořet tak dlouho, až se alkohol spálí a ve flambovaném pokrmu zůstane jen složení šťávy, v níž veškerý přebytek tuku byl spálen a spotřebován plamenem.
Při flambování je nutno dbát na bezpečnost a snížit riziko vzniku nehod. Například rozlití hořícího destilátu na keridon, nebo příliš prudké vzplanutí alkoholu a následné popálení.
4Kdo udělil odpovědi palec? Miroslavst, kapka, iceT, dedeg
před 5019 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Otázka nemá žádné další odpovědi.
V podstatě jde o to, že spojíte oheň a chuť alkoholu, který se na flambování používá. Proto se používají chuťově výraznější alkoholy s vyšším množstvím alkoholu jako je třeba whisky, bourbony obecně, vodka nebo klasická česká slivovice. Z jídla se vypaří alkohol, zároveň ale oheň udělá fajnovou krustu z cukru a třeba maso je pak perfektně zkaramelizované. :) Jen teda pozor na obočí. :)
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |