Vím, že na toto téma zde již otázky byly, ale nezjistil jsem všechno. Mám známého, který ji přestal používat, protože to prý „není ono“. Takže prosím o odpovědi:
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? MonkeyKing před 2701 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Na Tvé tři konkrétní otázky zatím nemám odpověď. Pekárnu má dcera a tak zjistím. Ale manželka si u ní nechává míchat a kynout veškerá těsta (na koláče, buchty a knedlíky) a nemůže si to vynachválit. Péče pak už v normální el.troubě. Už i na toto je prý prefekt. Co se týče toho chleba ještě zjistím a připíšu.
Takže doplňuji jak jsem slíbil.
Jinak ale všechna těsta „zadělává“ a nechává kynout v pekárně,
je to bez starostí, práce a pěkně vykynuté. Vřele doporučuje!!!
Ale aby byla u chleba dobrá kůrka, používá pečení v troubě a v hrnci,
na což dokládám konkrétní návod, včetně receptu na chleba. Pouze
kvasnice doporučuje ale spíše „živé“:
Chleba (recept a jeho pečení v hrnci, aby měl dobrou kůrku).
2 hrnky mouky hladké pšeničné chlebove celozrne (200ml)
1 hrnek mouky žitné
2 lžičky kávové drceného nebo mletého kmínu
1,5 lžičky kávové sušených kvasnic
1 a půl lžičky soli
1 a trocha hrnku vody vlažné
Možno semínka dle chuti :o)
Vše zamícháme a
dáme kynout na 4 až 12 hodin.
Po té těsto promícháme a necháme odpočívat.
Zapnem troubu na 220 st.C a dáme do ní předehřát dvoulitrový
hrnec-„kastrol“, nebo zapékací mísu. Musí mýt minimálně dva litry a
pokličku.
Po půl hodině uděláme do horkého hrnce „bochník“ a pečeme půl hodiny
s pokličkou .Pak ještě asi 20 minut bez pokličky do hněda:o)
Po upečení z hrnce chleba musí jít krásně vyklopit necháme ho chládnout
na sítu.
Takže snad teď jsou informace dostatečné. Už je pouze na Tobě, jak se
rozhodneš.:-) Dobrou chuť.
A třeba informací využijí i další „odpověďáři“.
Upravil/a: Jiří Bohumil
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit |
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?ivzez Nahlásit |
Doma čerstvý chleba občas pečeme přímo v troubě. Má klasický tvar (šiška), chutná fajn. Droždí mi nevadí, čerstvý zůstane relativně dlouho – záleží na skladování, kůrka podle doby pečení.
0 Nominace Nahlásit |
Mám domácí pekárnu a jsem moc spokojená. Akorát většinou musím prodlužovat čas pečení, než je uvedeno v receptech.
1. Má droždí vliv na chuť, je lepší sušené, nebo čerstvé?
2. Jak dlouho zůstane chleba „čerstvý“?
3 dny je dobrý.
3. Jak silná kůrka se vytvoří, pokud vůbec?
Pár mm, ale záleží, jak dlouho to tam sušíš. Čím déle, tím je kůrka
silnější.
Upravil/a: dejavu
0 Nominace Nahlásit |
Keplere, ještě dodatek pro Tebe. A na vaření si ještě obstarej
automatickej papiňák, jak jsem Ti doporučoval dřív a máš po starostech
s pečením i vařením a můžeš na netu sedět furt, případně dělat
jiné „bohulibé“ činnosti a máš, bez starostí a hlídání, upečeno a
navřeno. Pro „singl“ chlapa to „nemá chybu“.:-)
P.S. Doufám, že to bereš jako srandu!!!
Díky za zprostředkované zkušenosti i recepis, obojí využiju. A s tím papiňákem: můj názor znáš, mám rád nad vařením neustálou kontrolu. O čas a úsporu práce mi nejde, vaření je pro mně koníček.
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |