Avatar uživatele
Kepler

Jaké máte zkušenosti s domácí pekárnou?

Vím, že na toto téma zde již otázky byly, ale nezjistil jsem všechno. Mám známého, který ji přestal používat, protože to prý „není ono“. Takže prosím o odpovědi:

  1. Má droždí vliv na chuť, je lepší sušené, nebo čerstvé?
  2. Jak dlouho zůstane chleba „čerstvý“?
  3. Jak silná kůrka se vytvoří, pokud vůbec?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? MonkeyKing před 2686 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Odpoveď byla označena jako užitečná

Na Tvé tři konkrétní otázky zatím nemám odpověď. Pekárnu má dcera a tak zjistím. Ale manželka si u ní nechává míchat a kynout veškerá těsta (na koláče, buchty a knedlíky) a nemůže si to vynachválit. Péče pak už v normální el.troubě. Už i na toto je prý prefekt. Co se týče toho chleba ještě zjistím a připíšu.

Takže doplňuji jak jsem slíbil.

  1. Doporučuje používat „živé“ kvasnice.
  2. Vydrží 2–3 dny.
  3. V pekárně se klasická kůrka nevytvoří, chléb má podobu a „kůrku“ jako „komisárek“ nebo ruská „cihla“. Prý nic moc.

Jinak ale všechna těsta „zadělává“ a nechává kynout v pekárně, je to bez starostí, práce a pěkně vykynuté. Vřele doporučuje!!!
Ale aby byla u chleba dobrá kůrka, používá pečení v troubě a v hrnci, na což dokládám konkrétní návod, včetně receptu na chleba. Pouze kvasnice doporučuje ale spíše „živé“:

Chleba (recept a jeho pečení v hrnci, aby měl dobrou kůrku).

2 hrnky mouky hladké pšeničné chlebove celozrne (200ml)
1 hrnek mouky žitné
2 lžičky kávové drceného nebo mletého kmínu
1,5 lžičky kávové sušených kvasnic
1 a půl lžičky soli
1 a trocha hrnku vody vlažné
Možno semínka dle chuti :o)

Vše zamícháme a dáme kynout na 4 až 12 hodin.
Po té těsto promícháme a necháme odpočívat.
Zapnem troubu na 220 st.C a dáme do ní předehřát dvoulitrový hrnec-„kastrol“, nebo zapékací mísu. Musí mýt minimálně dva litry a pokličku.
Po půl hodině uděláme do horkého hrnce „bochník“ a pečeme půl hodiny s pokličkou .Pak ještě asi 20 minut bez pokličky do hněda:o)
Po upečení z hrnce chleba musí jít krásně vyklopit necháme ho chládnout na sítu.

Takže snad teď jsou informace dostatečné. Už je pouze na Tobě, jak se rozhodneš.:-) Dobrou chuť.
A třeba informací využijí i další „odpověďáři“.

Upravil/a: Jiří Bohumil

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Lamalam

  1. rozdíl v chuti jsem nepozorovala, liší se pouze v rychlosti kynutí
  2. nevím, u nás se to hned sní
  3. síla kůrky závisí na typu pekárny, na jejím nastavení a na těstě. Mě to dělá kůrku stejnou, jako je na chlebu z obchodu

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?ivzez Nahlásit


Avatar uživatele
xxx3

Doma čerstvý chleba občas pečeme přímo v troubě. Má klasický tvar (šiška), chutná fajn. Droždí mi nevadí, čerstvý zůstane relativně dlouho – záleží na skladování, kůrka podle doby pečení.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dejavu

Mám domácí pekárnu a jsem moc spokojená. Akorát většinou musím prodlužovat čas pečení, než je uvedeno v receptech.

1. Má droždí vliv na chuť, je lepší sušené, nebo čerstvé?

  • Vždy čerstvé! Sušené je zlo.

2. Jak dlouho zůstane chleba „čerstvý“?
3 dny je dobrý.
3. Jak silná kůrka se vytvoří, pokud vůbec?
Pár mm, ale záleží, jak dlouho to tam sušíš. Čím déle, tím je kůrka silnější.

Upravil/a: dejavu

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Keplere, ještě dodatek pro Tebe. A na vaření si ještě obstarej automatickej papiňák, jak jsem Ti doporučoval dřív a máš po starostech s pečením i vařením a můžeš na netu sedět furt, případně dělat jiné „bohulibé“ činnosti a máš, bez starostí a hlídání, upečeno a navřeno. Pro „singl“ chlapa to „nemá chybu“.:-)
P.S. Doufám, že to bereš jako srandu!!!

před 2685 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Díky za zprostředkované zkušenosti i recepis, obojí využiju. A s tím papiňákem: můj názor znáš, mám rád nad vařením neustálou kontrolu. O čas a úsporu práce mi nejde, vaření je pro mně koníček.

před 2685 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

dejavu: díky, ale odpověděla jsi jen na 1,5 otázky 🙂

před 2686 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek