Obávám se, že tohle je tak individuální, že nějaké universální jídlo, bez kterého by neměl skončit život nikoho na této planetě, neexistuje.
První věc je počet chuťových pohárků, ten je opravdu u každého jedince jiný. Prostě a jednoduše, někomu je dáno tak, že se musíš v kuchyni sakra činit, aby se vůbec slušně najedl a někdo má chuťových pohárků zhruba tolik, co pes, takže, v podstatě, nepozná rozdíl, jestli mu dotáhneš svíci z „Imperiálu“, nebo za Kč 55.00 v akci ve vaničce z nejmenovaného nadnárodního řetězce. Jo, dobrý, hlavně že je to teplý! 🤷♀️😅
Druhá věc je, že „patro“ se dá cvičit, ale dokonale se dá také zabít. Jinými slovy, ať už „pánbů nadělil každému podle svého uvážení, Kelišová!“ tak, nebo tak, když se začneš krmit jídlem, které je bohaté na umělá dochucovadla, konservanty, barviva a zvýrazňovače chutí (kéž by „jenom“ glutamát sodný, kéž by, kdeže loňský sněhy jsou, glutamát sodný je dneska docela nóbl surovina, dávno ho prakticky nenajdeš v těch laciných „Trikatel“ polotovarech: je drahý!), ať už je příčina jakákoli, tak si na to zvykneš, a po čase už Ti sebelepší jídlo bez těch Scheiße prostě nepojede.
Třetí věc je kulturní vliv: česká kuchyně je dosti specifická, tedy taková ta obvyklá, „trojka“ hospoda, závodka, školní jídelna atp., rozuměj specifická je relativně stereotypní a chuťově nevýrazná. Byť základ je úplně stejný, tak německá kuchyně má chutě postaveny trošičku jinak, třeba, a to i v Rakousích, která je nám rozhodně blíž, než třeba bavorská. A to máš vedle!
Takže to, co by měl ochutnat, řekněme, našinec, Latinos z Estados Unidos Mexicanos, Inuita támhle někde od severního pólu a Křovák, se bude poněkud lišit. Věř mi, že průměrný náš strávník nechce ochutnat nějaké „pikantnější“ mexické jídlo – zabilo by ho to, průměrný mexický strávník fakt nebude stát o Schnitzel z friťáku, okoralé brambory a „tatarku“ od nejmenovaného výrobce. Byť, stejně jako „smažák“, to k nám, prostě a jednoduše, patří a cizinec, který chce poznat naši gastronomii, by to měl alespoň zkusit, obojí. 🤷♀️
Ale z našich jídel, takových těch jako tradičních, tak rozhodně by měli cizinci okusit utopence, ale poctivého, ze špekáčků, prostě Hausgemachte, jo, to je něco, co za to opravdu stojí, a ne, jen tak někde na světě to neokusí. Jo, nějaký Saurtewurst ti přinesou skoro v každé německé hospodě, ale to není utopenec, to není Wurst, který leží v láku tejdny, měsíce, ne, ne, to je Wurst, co se v kyselém láku marinuje hodiny.
Zase třeba v UK by měl každý host ochutnat Full Breakfast, ale is Black Pudding a dobře udělanou (ne, až tak snadné to fakt není, záleží dost na tom, kdy se co vrazí na pánvičku 😅, no a na kvalitě surovin).
Všude je něco! 👌😎
0 Nominace Nahlásit |
To je každého věc. Sám nejsem příliš vybíravý. Mám rád česká jídla a některá americká. Nechodím do restaurací. Stačí mi jídlo z obyčejné jídelny a jím, co je doma navařeno.
0 Nominace Nahlásit |
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |