Avatar uživatele
mgf

Jak zadělat těsto na chleba?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3352 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
ratava

Tisíc chlebů-tisíc receptů- tisíc způsobů :o)

Dám vám odkaz na stránky, podle kterých jsem s chlebem začínala já, než se mi podařilo vyštrachat staré rod.recepty…

http://www.cu­ketka.cz/?page_id=8824

http://www.mas­krtnica.cz/ (lepší)

takový zástupce klasiky i s postupem zde:
http://www.cu­ketka.cz/?p=6889

Do mísy prosejte 300 g mouky, přidejte sůl, kmín a promíchejte. Přidejte 300 g kvásku a 170 ml vody. Pokud máte robota, tak ho nechte hnětat hákem zhruba patnáct minut. S vařečkou je to šichta, ale jde to. Stačí když budete jednou rukou zabírat měchačkou jako pádlem k sobě a druhou postupně otáčet mísou za okraj. Nekonečných deset minut. Ladění další vodou a moukou povoleno.
Jak trefit konzistenci těsta? Na fotce vidíte výsledek, ke kterému byste se měli přiblížit. Těsto je poměrně řídké a ještě se lepí na stěny. Velmi líně a setrvačně se převaluje (ale není už tekuté) a když ho naberete vařečkou, budou se v něm rýsovat náznaky „provazců“.Teď si těsto zpacifikujeme. Vysypte si stůl pořádnou vrstvou mouky a vyklopte na něj těsto. Udělá to vtipnou mokrou placku — nepanikařit! Pomoučenýma rukama těsto postupně překládejte vejpůl, při každém přeložení jej otočte o 90 stupňů a stiskněte „svár“ dlaní. Tohle ruční dohnětení dělejte tak dlouho, dokud si těsto nenabere další mouku a dokud nezačne mít krásný sametový povrch. Na konci seštípněte sváry v těstě na jedné straně a vyformujte oblý bochánek.
(zbytek v odkazech…)

Než šoupnete chléb do trouby, opravdu ho ochutnejte, zda je dostatečně slaný… není nic horšího, než sice krásně upečený, voňavý, ale bohužel nedosolený chléb…

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce
Avatar uživatele
ptáč

ratava, 300 g mouky. Jaké? Když mgf použije mouku na buchty, upeče rohlík ve tvaru chleba.

před 3351 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ratava

  • no, ono je to celé v tom odkazu nad tím, včetně „300 g mouky (pšeničná hladká nebo pšenično-žitná chlebová)“…

před 3346 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ptáč

http://www.kvas­kovychleb.cz/do­ku.php?id=navo­dy:navody

před 3351 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek