Nedaleký soused si koupil menší moštovací linku a tak ji využíváme k výrobě 100% jablečné štávy. Po nadrcení vypraných jablek se drť lisuje , nechává se ustálit 24hod a potom se stáčí a zahřívá na 75 stupňů C a plní se do plastových obalů bez přítomnosti vzduchu a takto vyrobený „mošt“ vydrží několik let. Protože používám kvalitní nepoškozená trhaná jablka, vždy jeden druh, jedná se o velmi lahodný nápoj a už jsem se natolik zdokonalila, že poznám podle chuti ročník i sortu jablek, ze kterých byla štáva vyrobena. Takový loňský ročník „rubín“ je vynikající, skoro až moc sladký. Zbytek úrody nechám vypálit v nedaleké pálenici, kde mi spolehlivě vypálí vždy jen to, co si přivezu a calvados je tak kvalitní (protože výchozí surovina je kvalitní) , že mnozí znalci mu dávají přednost před moravskou slivovicí.
0 Nominace Nahlásit |
Jablka umyju a proženu odšťavňovačem. Je to pak jablečná šťáva
zastudena, nicméně spotřebovat chce do 48 hodin.
Včera jsem dělala jablečný sirup – šťávu zastudena jsem svařila se
zázvorem a cukrem. Šla by i skořice, vanilka… Tohle je na celou zimu,
trvanlivé.
Když jsem byla malá, jablka jsme pokrájeli a pak vařili s cukrem a
hřebíčkem ve velikém hrnci, dál se to lisovalo a cedilo a to byl mošt jako
z moštárny.
0 Nominace Nahlásit |
Jablka omýt, velkoryse vykrájet poškozená místa, na elektrickém
šrotovníku sešrotovat (je chutné do některých várek přidat i hrušky,
pokud je máte),
příklad zde – mám doma vyráběný, prcující na stejném principu:
http://www.tip-pv.cz/drtice-na-ovoce.php
Za studena vylisovat na lisu
http://www.google.cz/imgres?imgurl=http://www.vitokonex.cz/image/product/800:600/jpg/182/lis-na-ovoce-typ-35.jpg&imgrefurl=http://www.vitokonex.cz/product/lis-na-ovoce-typ-35:89/&h=676&w=706&sz=140&tbnid=7wtqjql48J_dYM:&tbnh=90&tbnw=94&zoom=1&usg=__o4Fat3pe60tvkCPfiNgFwADJPqc=&docid=9MqXou5PKBakMM&sa=X&ei=2ddJUOGAGsfwsga5_IGICg&ved=0CE4Q9QEwAg&dur=1673
hlavně to chce mít ten celolitinový (plast nebrat). Z lisu jímat mošt
přes sítko, aby se odstranily hrubé kusy jablek, které lisem projdou.
Ze sběrných nádob přelít do velkých nádob k odstání (používáme
velké demižony – materiál sklo).
http://vinarskepotreby.cz/e-shop/kategorie/details/554/28/demizony/demizon-25-l-s-kosem-it-siroke-hrdlo
Pomocí pryžových/silikonových hadiček stočit do 1l lahví (jsou
praktičtější, než zavařovací sklenice).
http://eshop.bricol.cz/lahev-bordo--1-00-oliv-band-ve-detail-1PS0000101.aspx
Zahřát na 75–80°C v zavařovacím hrnci, zátkovat za tepla bez vzduchu
pryžovými uzávěry – kloboučky nebo klasickými korkovými
(převařenými) špunty.
http://eshop.bricol.cz/zatka--38-x-24-ia--prirodni-korek-detail-MJ30000101.aspx
Lahve pak ale musí bezpodmínečně po celou dobu skladování ležet, aby
korek nevyschnul a mošt se nezkazil. Pryžové špunty se nám osvědčily
mnohem více.
Potřebnou a zásadní péči je nutné věnovat i důkladnému vymytí
použitých lahví (vyčištění od příp. nečistot a vyvaření). Do moštu
nikdy nepřidáváme cukr, není to třeba pokud nakombinujete do várky při
šrotování jak zralá, tak i ta méně zralá jablka.
Doplňuji:
Odkaz na pryžové uzávěry zde:
http://www.hbs24.de/contents/de/d129_mostkappen.html
výstupek patrný na fotkách zvrchu se při zavařování (ještě za tepla) po
nasezení uzávěru na lahev zamačkává dovnitř hrdla. Tak se vytlačí
i poslední vzduch z láhve.
Upravil/a: Pájo
0 Nominace Nahlásit |
Oproti Drapovi vkládám před sešrotování ještě mytí :) A zkoušela jsem jednu zajímavost – aby čerstvý mošt déle vydržel bez konzervace, nasype se do velké sklenice od okurek za hrst čerstvě strouhaného křenu – získá to nenápadně pikantní příchuť – i když já dávám přednost čistému moštu.
0 Nominace Nahlásit |
Nasbírám jablka, sešrotuji, vylisuji a mošt je hotový. Něco sterilizuji do velkých lahví od okurek, něco zamrazím.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 3408 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2007 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1339 | |
zjentek | 1202 | |
hanulka11 | 1028 | |
elkon | 962 | |
quentos | 955 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |