Avatar uživatele
zjentek

Jak voní káva?

Prosím, popište vůni kávy.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? marci1 před 226 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
marci1

Záleží na teplotě kávy. Nejdřív hořká, pak kyselá, sladká, ovocná, květinová, bylinná. 😄
Hodnocení vůně kávy by mělo začínat u kávy cca 76°C. Při této teplotě se soustřeďte na vnímání vůní, jelikož s párou stoupající z šálku horké kávy se rychle uvolňují těkavé látky (nositelé aromat).
Zapamatovat si vůně je snadné, jejich pojmenovávání je třeba trénovat.
Tzv. pachová paměť je téměř dokonalá. Nalezení konkrétního názvu je ale mnohem složitější. Vybavte se sadou 6 nebo 36 aromat kávy a vytrénujte své schopnosti definování vůní.
Mezi 70°C a 50°C se nejvíce projevují hořké chutě kávy. Intenzivní jako pražená chuť je docela uniformní i mezi odlišnými kávovými vzorky. Nejintenzivnější hořkost lze pocítit kolem 56°C.
Poklesem pod 50°C s nižším odpařováním klesá také šance jasně detekovat vůně kávy. Ustupuje hořkost a představují se složitější kombinace chutí. Jednak kyselost, ale především se dostává ke slovu sladkost. Okolo 44°C je sladkost kávy nejvíce znát.
S dalším ochlazováním kávy jsou změny méně výrazné. Můžete pocítit ovocné, květinové i bylinné tóny a chutě kávy se tak dobře dají definovat. Studená káva je pak spojena s kyselostí, která se nejvíce ukazuje v šálku kávy o teplotě kolem 25°C.
https://www.la­zenskakava.cz/jak-vnimame-chut-a-vune-kavy/

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Rokio

Podle toho, které ingredience byly na ní použity.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Každá jinak. Arabica voní po kávě, u robusty lze ve vůni rozpoznat i jakousi zemitou vůni. Záleží však i na způsobu a kvalitě pražení a hodně také na lokalitě, kde káva vyrostla. Pro milovníka kávy káva voní krásně. Před pražením kávová zrna v podstatě nevoní.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kelt

Nepíšeš jaká a v jaké formě. Vysušená, vypražená, zalitá vodou přefiltrovaná a 100 dalších možností. Trénovaný nos pozná rozdíly, ale popsat to konkrétně, když nejsou jednotky. Určitě by se mohla udělat analýza na přístroji, ale je otázka, zda by postihl rozdíly. Každý hrnek, jiná vůně, stejně jako každá baba má charakteristic­kou vůni.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Michálek1245

Fajnšmekři vám řeknou, že každý šálek kávy voní jinak. A ti největší nadšenci tvrdí i to, že každý doušek chutná jinak, protože se mění koncentrace. Ale jako v tomhle ohledu si už teda jistý fakt nejsem. :D No… každopádně káva od pražírna zrnkové kávy Pelhřimov https://www.ka­vamonro.cz/pra­zirna-kavy-pelhrimov tyhle náročné kritéria rozhodně splňuje a myslím si, že se vyplatí si za ni trochu připlatit. :)

Nový příspěvek