Záleží na teplotě kávy. Nejdřív hořká, pak kyselá, sladká,
ovocná, květinová, bylinná. 😄
Hodnocení vůně kávy by mělo začínat u kávy cca 76°C. Při této
teplotě se soustřeďte na vnímání vůní, jelikož s párou stoupající
z šálku horké kávy se rychle uvolňují těkavé látky (nositelé
aromat).
Zapamatovat si vůně je snadné, jejich pojmenovávání je třeba
trénovat.
Tzv. pachová paměť je téměř dokonalá. Nalezení konkrétního názvu je
ale mnohem složitější. Vybavte se sadou 6 nebo 36 aromat kávy a
vytrénujte své schopnosti definování vůní.
Mezi 70°C a 50°C se nejvíce projevují hořké chutě kávy. Intenzivní jako
pražená chuť je docela uniformní i mezi odlišnými kávovými vzorky.
Nejintenzivnější hořkost lze pocítit kolem 56°C.
Poklesem pod 50°C s nižším odpařováním klesá také šance jasně
detekovat vůně kávy. Ustupuje hořkost a představují se složitější
kombinace chutí. Jednak kyselost, ale především se dostává ke slovu
sladkost. Okolo 44°C je sladkost kávy nejvíce znát.
S dalším ochlazováním kávy jsou změny méně výrazné. Můžete pocítit
ovocné, květinové i bylinné tóny a chutě kávy se tak dobře dají
definovat. Studená káva je pak spojena s kyselostí, která se nejvíce
ukazuje v šálku kávy o teplotě kolem 25°C.
https://www.lazenskakava.cz/jak-vnimame-chut-a-vune-kavy/
0 Nominace Nahlásit |
Každá jinak. Arabica voní po kávě, u robusty lze ve vůni rozpoznat i jakousi zemitou vůni. Záleží však i na způsobu a kvalitě pražení a hodně také na lokalitě, kde káva vyrostla. Pro milovníka kávy káva voní krásně. Před pražením kávová zrna v podstatě nevoní.
0
před 226 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Nepíšeš jaká a v jaké formě. Vysušená, vypražená, zalitá vodou přefiltrovaná a 100 dalších možností. Trénovaný nos pozná rozdíly, ale popsat to konkrétně, když nejsou jednotky. Určitě by se mohla udělat analýza na přístroji, ale je otázka, zda by postihl rozdíly. Každý hrnek, jiná vůně, stejně jako každá baba má charakteristickou vůni.
0
před 226 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Fajnšmekři vám řeknou, že každý šálek kávy voní jinak. A ti největší nadšenci tvrdí i to, že každý doušek chutná jinak, protože se mění koncentrace. Ale jako v tomhle ohledu si už teda jistý fakt nejsem. :D No… každopádně káva od pražírna zrnkové kávy Pelhřimov https://www.kavamonro.cz/prazirna-kavy-pelhrimov tyhle náročné kritéria rozhodně splňuje a myslím si, že se vyplatí si za ni trochu připlatit. :)
Drap | 1713 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 576 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |