Řeč je o kakau coby nápoji. K dispozici je polotučné mléko a
kvalitní, ČISTÉ holandské kakao. Čili dle surovin mám za to, že se zde
opodstatněně ptám na přípravu kakaa, nikoli horké čokolády atd. (jsem
mírně zmaten, už jsem pil lecos).
Fakt nevím, jak na to. Je to věda? Prostě o přípravě nevím nic…postup,
teplota, poměry, nic. Mám i cukr, pokud bude potřeba.
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? quentos, Lurius před 1488 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
V podstatě používám stejný postup jako kolegové, ale používám plnotučné mléko a někdy přileji i trochu smetany. Pěkně našlehám pomocí metličkového nástavce tyčového mixéru.
0 Nominace Nahlásit |
… nejlepší je to svěřit odborníkům >>> do takových věcí manželce nekecám a nechám se rozmazlovat …
0 Nominace Nahlásit |
Z kakaového prášku, cukru a trošky horkého mléka se utře jemná kašička. Kašička se lehce prošlehá se zbylým horkým mlékem. Nápoj se nechá za stálého míchání (odspodu, aby se nepřipaloval) krátce přejít varem. Hotové kakao se odstaví z ohně a hned nalévá do konvice nebo šálku … a za stálého míchání se leje do 🚽
Zdroj: zdroj: internet
0 Nominace Nahlásit |
Trochu studeného mléka, do toho nasypat přiměřené množství kakaa (případně cukr) a směs velmi důkladně rozmíchat. Potom vlít do většího množství mléka a počkat na var.
0 Nominace Nahlásit |
Maminka dělávala kakao tak, že na hrnek 250/300 ml dala asi 2 – 3 KL
kakaa.
Rozmíchala v troše vody v malém plechovém kastrůlku.
Ještě bez cukru, opatrně, při stálém míchání (nepřipálit)
svařila.
Do bublinek, lehce, jakoby zredukovat vodu. Ke konci přidala
2 KL cukru krystal (přisladit se dá vždy). Přes kovové sítko vlila kakao
do připraveného horkého, téměř vařícího mléka. Promíchat.
Chutnalo všem lépe než mléko + kakaový prášek (kašička).
Babi dělávala celý hrnec, stál na kraji ploty kamen, připravený
k snídani.
Holandské jsem neměla snad 20 let. Jen „Holandského typu“ :)
Tedy toto: https://www.zbozi.cz/vyrobek/kavoviny-holandske-kakao-100-g/#utm_source=search.seznam.cz&utm_medium=hint&utm_content=products-opesBB&utm_ab=266%2F574%2C225%2F473%2C258%2F555%2C263%2F567&utm_term=k%C3%A1voviny-holandsk%C3%A9-kakao-100-g&utm_query=Kakao%20holandsk%C3%A9
Mám ráda kakao z Lidlu, je tmavší, což je prima, při pečení domácích
sladkých
koláčů, dezertů, perníků, bábovek apod.
S mlékem musím opatrně, tak kakao už téměř nesmím, tak už např. Van
Houten Kakao kupovat nebudu. Na pečení, je ho škoda :)
Upravil/a: quentos
0 Nominace Nahlásit |
Lidé a prozradí mně někdo i tajemství „přiměřeného“ množství kakaa? Kolik na kolik? Bo bych nerad, aby vzniknuvší drink se mnou třeba nějak „zamával“, rozumíme si..
Přiměřené množství je podle vkusu každého soudruha. Já dávám dvě vrchovaté lžičky na hrnek 250 ml.
Kepler > to musí bejt silný jako prase. Nebo používáš nějaký podřadný kakao. Možný taky je, že pokud přidáš smetanu, tak to sílu trochu srazí.
Mně to ani moc silné nepřipadá. Je pravda, že většinou nekupuju pravé holandské kakao, ale levnější od Marily – kakao holadského typu.
Taky mně přijde PL na 1/4 vody tak trochen síla… a vzhledem ke skutečnosti, že jsem za „prý pořádné“ kakao v krámu vybulil 70 českých za deset deka, tak mě na to kakao pomalu přechází chuť. To mám obsah tak na ČTYŘI KAKAVA! (;
Drap | 1713 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 576 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |