Jak se vyrábí kostka cukru
A jak se vůbec kostky cukru vyráběly? Cukrová moučka se naplnila do
otvorů mosazné desky, která měla 400 čtvercových děr a byla usazena na
spodní měděnou desku. Obě desky se potom posunuly pod lis, ve kterém se
cukr stlačil na polovinu svého původního objemu. Nakonec se kostky
vytlačily na dřevěnou podložku a na ní se asi 12 hodin sušily. Pak už se
mohly balit.
Na dnešní výrobě cukru se prakticky nic nezměnilo, cukrové rafinerie po celém světě využívají Radova principu dodnes, ovšem s dokonalejšími technologiemi.
Zdroj: http://www.inovace.cz/novinky/197-ceske-inovace-kostka-cukru
0 Nominace Nahlásit |
Dnes se zřejmě lisuje nebo odlévá každá kostka cukru zvlášť ( proto
jsou to úhledné kostičky). Dříve se ale lisoval delší kvádr v průřezu
velké kostky cukru a ten se potom sekal na jednotlivé kostky. Větší povrch
kostky byl pak nepravidelný. V krabičce s kostkovým cukrem šlo tehdy
najít i větší nerozsekané kousky toho kvádru.
Doplňuji:
Takto se dříve vyráběly i homole cukru.
Upravil/a: mosoj
0 Nominace Nahlásit |
Výroba kostkového cukru – Irán:
http://www.velehory.cz/album_popup/iran?id_photo=9100&photo_page=7
Více jsem bohužel nenašla, ale myslím, že lisováním to nebude –
předpokládám, že se nalije do formy, ztuhne – uschne a pak se řeže.
Zdalipak někdo najde víc? 🙂
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 571 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |