zjentek
Jak se nazývala exotická omáčka, která brzy po sametu atakovala naše
sámošky a to ještě mnohem dříve, než čínský česnek?
Mám sklerózu (tou dobou jsem byl již stár)… Byly ve skleničkách,
existovaly tuším dva nebo tři druhy opravdu lákavých barev s kousky ovoce
a zeleniny, jedna z nich tam byla tuším oranžová s ananasem, a měly
chemickou, umělou, ovšem také docela lákavou chuť, venkoncem potraviny
téže chuti lidé v současnosti konzumují zcela běžně a mladí se
vlastně nad skutečností ani nezamyslí bo nemají nad čím se zamyslet, bo
netuší, že svět bez průmyslově zpracovaných chemických potravin tady
existoval, tedy bo nemají s čím srovnat. Ale ta omáčka… Že by Chilli
con carne? Ne, ta tuším přišla až později. Nápověda: Tou dobou
v běžných sámoškách existoval jediný druh sójové omáčky (sladká
byla tou dobou jen někde v Gurmánu či Aso) a jiné exotické omáčky coby
dochucovadla zde prakticky neexistovaly (vyjma hořčice, kečupu a maggi).
A právě tou dobou se jako první vlaštovky objevily omáčky, které
hledám, se svou chutí karcinogenního glutamátu. Děkuju.