Avatar uživatele
mia 622

Jak se liší whisky a vodka?

Koukala jsem na wikipedii, ale moc to nechápu. Obě se dělají z obilí a destilací. Ale obě vypadají a chutnají úplně jinak. V něčem se výroba lišit musí.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2706 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Z odkazu zjistíte rozdíl mezi surovinami a výrobním postupem.

"Whisky nebo whiskey?

Obojí je správně. Jedná se o prakticky stejný alkoholický nápoj z obilnin, který se ale liší krajinou původu, složením a způsobem výroby. Americká whiskey, označovaná jako bourbon je vyrobena z alespoň 51 % kukuřice. Bourbonem je například známý Jim Beam. Irská whiskey a skotská whisky jsou vyrobeny z ječmenného sladu, a dají se považovat za pomyslné krále tohoto zlatavého nápoje. Whisky si nejlépe vychutnáte ze skleničky na krátké nožce, která má zúžené hrdlo. Jedině tak si nápoj můžete prohřát v dlani, a neunikne vám jeho jedinečné aroma.

Vodka

Na tom, jestli vodka pochází z Ruska, Polska, Finska nebo Švédska až tolik nesejde. Důležité je, že všechny tyto národy patří k producentům té nejlepší vodky. Čirý alkoholický nápoj, destilovaný z obilnin, cukrové řepy nebo brambor, obsahuje obecně kolem 40 % alkoholu. Vodka je nejlepší ledově vychlazená a slouží jako základ mnoha míchaných drinků."

atd.
Více podrobností odkazu
https://desti­laty.heureka.cz/po­radna/jak-se-zorientovat-mezi-lihovinami/

„Vodka je líh (obvykle rektifikovaný na cca 96 % obj. alkoholu), zředěný vodou a filtrovaný před naplněním do láhví; z hlediska surovinového původu je to lihovina vyrobená z látek, jež obsahují škrob nebo přímo cukr, což mohou být např. žito, pšenice, kukuřice, proso, brambory, ale i melasa, hroznový cukr získaný z révového vína, a dokonce i syrovátka nebo dřevo. atd.“

http://profi.pernod-ricard.cz/zbo­ziznalstvi/vod­ka/?age-verified=2a73ebba98

„Na výrobu dobré whisky potřebujeme tři základní suroviny, s jejichž kvalitou roste a padá kvalita whisky. Těmito surovinami jsou voda, ječmen a kvasinky. Tato trojice se týká hlavně skotských a irských whiskey. Například pro výrobu americké whisky bývá použito více jak 50% kukuřice. Kanadské whisky jsou zase nejčastěji vyráběné převážně z žita.“
https://www.al­koholium.cz/jak-se-vyrabi-whisky-krok-za-krokem/

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Pravá vodka se destiluje jen z pšenice a dál se nijak neupravuje. Whisky je mnoho druhů, destiluje se z kukuřice (americká), ječmenu a žita. Hlavní rozdíl je v tom, že whisky se nechává zrát zpravidla v dubových sudech.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?marci1 Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Vodka je čistý destilát z vykvašeného oblí. K výrobě kvalitní vodky se používá pouze pšenice. Ty levnější vodky se vyrábějí i z řepy a brambor.
Whisky bývá vícekrát destilovaná, Pravá skotská se dělá z ječmeného sladu, který je předem zauzován rašelinou. Od toho je také ta barva. Zrání v dubových sudech je už jen třešničkou na dortu a v podstatě neovlivňuje barvu výsledného produktu, ale jen dolaďuje chuť

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Funna

režná se taky dělá z obilí a chutná úplně jinak než whiska .-)…záleží na tom, kolikrát se „nápoj“ destiluje, jak je vstupní produkt upraven a kde (v čem) zraje…vodka je v podstatě jen čistý alkohol (proto je průhledná), zatímco whisky se vyrábí z např. praženého ječmene a zraje v dubových sudech – odtud má barvu a chuť…
Drape…když zraje v sudech po sherry, nebo bourbonu, tak asi nějakou tu barvu vezme i ze sudu .-)

Upravil/a: Funna

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

Drap: „Zrání v dubových sudech je už jen třešničkou na dortu a v podstatě neovlivňuje barvu výsledného produktu, ale jen dolaďuje chuť“ Jsi vedle jak ta jedle. Právě zrání v dubových sudech určuje barvu a chuť. Jinak je každý destilát tohoto druhu bezbarvý.

před 2705 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mzm

Whiskey je nápoj chudých. Přepálené obilí… Zkouší to dohnat nějakým „zráním“ v sudech, aby to chytlo nějakou chuť (pryskyřice…).

Přepálené ovoce je o poznání lepší. Můžete se přít, můžete i nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co proti tomu můžete dělat.

:) :) :) :) :) :)

před 2706 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

znalec promluvil!

před 2705 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek