Nejlepší je rada od odborníka.
Omytá jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a natlučených částí. Takto připravená jablka si pokrájíme na plátky (měsíčky) široké cca 6 mm – 8 mm a skládáme na mřížku nebo plech s pečícím papírem – těsně vedle sebe. Nejvhodnější doba na přípravu křížal je s nástupem topné sezony, jelikož doba schnutí se výrazně zkrátí, pokud nemáte šušičku. Mřížku nebo plech dáme na radiátor a necháme jablka takto schnout 1,5 – 2 dny. Pak přendáme do plátěných sáčků a necháme doschnout, občas promícháme. Nahnilé ovoce na přípravu křížal nepoužíváme! Chuťově jsou lepší z kyselejších jablek. Pokud vám nevadí tvrdší slupka, nemusíte jablka ani loupat.
Křížaly lze použít jako zdravé mlsání k televizi, na přípravu kompotu nebo nádivky. Nebo trošku zhřešit a namáčet je v čokoládě.
http://www.odpovedi.cz/otazky/jak-se-delaji-pripravuji-krizaly-d
Další zajímavosti v odkazu
http://jahoda2020.blog.cz/0809/krizaly
Jablečné křížaly před sušením namáčím do citrónové šťávy, aby
netmavly. Lze použít i kyselinu citronovou. Záleží také na druhu jablek,
jejich zralosti. Suším je v sušičce.
Doplňuji:
Omylem jsem vložila chybný odkaz na starší odpovědi. Stávající odpověď
jsem doplnila o další informace, na něž se tazatel ptal.
http://www.odpovedi.cz/otazky/susene-ovoce-2
SA
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Přečti si starší odpovědi a nemusíš se ptát..
http://www.odpovedi.cz/search?q=k%C5%99%C3%AD%C5%BEaly
Doplňuji:
Odpovědi.cz – Nápověda:
„Než vložíte novou otázku, zkuste využít vyhledávání a ověřit, zda
již podobná nebyla vložena a zodpovězena.“
Upravil/a: beer
4Kdo udělil odpovědi palec? Děda Louda, brillant, www, marci1
před 4097 dny
|
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?www Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1713 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 576 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |