Aliendrone tentokrát nemá pravdu, určitě nedávat do lednice, je to tropické ovoce, takže nechat dozrát v pokojové teplotě, případně v papírovém pytlíku s jablíčkem (kvůli etylenu), čerstvé by mělo být lehké lehce smáčknout, pak rozkrojit podélně kolem semena, zakroutit, oddělit, semeno buď vyhodit nebo zkusit zasadit. Nejradši ho mám na teplej toust rozmačkaný se solí, pepřem a česnekem, ňami :)
3Kdo udělil odpovědi palec? annas, Kepler, aliendrone
před 1588 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Mám ráda avokádo. Když je koupím, nechám je několik dní v kuchyni a až změkne, jím je. Cena šla hodně nahoru.
Jím je zpravidla nakrájené na tmavém chlebu pomazaném ostrou paprikovou pastou, , nahoru přidám trochu pepře.
Jindy chléb namažu ořechovým máslem, nakrájím
plátky avokáda, posypu pepřem a pokladu sušenými rajčaty v oleji.
Vždy sním jen půlku, zbytek pokapu citronem a uložím ve spíži a sním druhý den ráno, nebo stejný den večer.
Občas vklepnu do půlky vajíčko, posypu sýrem a dám zapéct.
Avokádo je třeba nějak přichutit, jinak je mdlé. Dá se z něj udělat i majonéza, pomazánka atd.
Upravil/a: annas
3Kdo udělil odpovědi palec? Drap, Kepler, aliendrone
před 1588 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Vyloupni ho lžičkou, a udělej z něj pesto, pak si ho zasaď.
2Kdo udělil odpovědi palec? Kepler, aliendrone
před 1589 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
S avokádem je to stejné, jako s mangem, MUSÍŠ je obvykle doma nechat pár dní v lednici DOZRÁT! Pak se dá jíst klidně jen tak, posolené, do masozel. salátů, starší starší ho přidává občas do špenátu (zajímavý výsledek, vcelku výborný, ale podrobnosti nwm!) – to poznáš sám. Ale JEN když je zralý na konzumaci, jinak budeš zklamán – přesně jak popisuješ. :)
0 Nominace Nahlásit |
alien: já měl obojí v lednici asi tak 5 dní. Mango jakž takž šlo, ale bylo pořád tuhé, tak z toho asi udělám asi něco jako SMOOTHIE. Ale to avokádo nic moc. Jestli to nemá dozrávat na slunci?
Kepler>>> Hele, navzdory tomu co píše RyuzakiKate mi přijde lepší nechat dozrávat ovoce v lednici (v nejteplejší zóně). Já to dělám se vším – i se zelenými banány (vždyť víš) a to navzdory tomu, že černají.
Má zkušenost je, že když nechám tyhle importované bejkárny zrát při pokojové teplotě, tak doba jejich konzumace (zralosti) je VELMI krátká. Večer to necháš na stole, druhý den ráno je to ideálně ke konzumaci (pospícháš arbeit macht frei) a večer už přezrálá kaše. :( Tohle já prostě nemůžu > nastavovat si režim podle toho, jestli mi „něco dozrálo“.
Čímž neříkám, že by se to podle příruček nemělo dělat tak, jak píše RyuzakiKate. Venkoncem to můžeš zkusit sám a rozhodni se, co ti vyhovuje lépe. Každopádně dozrát to MUSÍ. I tak je to taková nanicovatá chuť (přesně jak píše annas), ale jak píši – stačí jen POSOLIT a bude to o něčem jiném.
Mango po 5 dnech skladování bylo pořád tuhé? TWL, tak to se NEDIVÍM, že stálo za prd, mně stačí 3–4 dny a je v ideální formě, sladké, šťavnaté. Kdovíco zase řetězec kde nakoupil, nejspíš „výběr“ z toho, co by se v pobočkách v západní EU neprodalo, takže hurá s tím do Črdele, jak je zvykem. :(
BTW – maldší starší z něj dělá pesto, vcelku slušné. Určitě by šlo vylepšit, ale ona je ten typ „nesolim, nepepřím“ – obecně vaří mdle a málo koření. (Dát ji do jídla ubohou feferonku [natož chilli :D :D], tak jde do vrtule!)
Tak to asi musíš sníst rychlejc :))
Záměrně vybírám avokáda ve slevě a když už jsou trochu měkčí, abych
je mohla sníst během pár dní a banány teď moc nekupuju, když teď
dozrává letní ovoce, ale jinak kupuju bio a zralejší mi neva :)
Drap | 1702 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 604 | |
zjentek | 572 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |