Avatar uživatele
Ametyst

Jak se chová semínko kmínu v trávicím traktu?

Je ostré a tvrdé i po upečení v pečivu. Je opravdu bezpečné ho sníst, aby nezůstalo někde po cestě tělem ven zapíchnuté? Poradí si s ním trávicí enzymy?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? aliendrone před 437 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Nikdy jsem neslyšel, ani se nikdy nedočetl, že by kmín někdy, někomu způsobil podobné problémy.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
da ny

Zajímavá otázka 😉
Přesně odpovědět neumím, mohu jen odvodit od informací, které o semínkách mám.
Obecně ja každé celé semínko našemu tělu k ničemu. I ta s obrovským léčivým účinkem/prospěchem. Jako je lněné semínko i kmín (velký zázrak pro trávicí trakt a střeva).
To vše platí o semínka drcená, třená, odvary a čaje z nich připravené.
Domnívám se, že kmín celkem bezpečně projde trávicím traktem. Narazit však může ve střevě. Jestliže je pro střevo „nezdravý a nebezpečný“ pepř, který se usazuje ve střevních klcích. Ve vývaru, výluhu je kuličkový pepř prima. Mohlo by teoreticky uvíznout i nějaké to semínko.
Většina semínek i z ovoce vyjde spolu s vlákninou (pročistí, strhne s sebou), nestrávená, stolicí ven. Pomocníkem je třeba kysané zelí, stáhne toho s sebou také dost.
Některá se možná mohou v žaludku, vlivem kyselin „rozpustit“ (seznam nemohu poskytnout, nezabývala jsem se tím do hloubky).
Pna většina těch semínek v pečivu, především zvyšuje jeho cenu. Energetickou hodnotu pečiva. U někoho příliš „protáhne střevo. Ve smyslu častější, řídké až zánětlivé stolice. Je to individuální, s ohledem na přítomnost trávicích enzymů, zdravotním stavu atp.
Bílé pečivo je zdánlivě „nezdravé“, jen díky tomu „bakelitu“ (pšenice), ze které se peče. Za mého dětství a mládí byla pšenice, pšenicí 😉
Jde tedy spíše o druh mouky, obilovin. Ta semínka v něm, pro lidské zdraví, celkem zbytná. :/
Jejich prospěšnost, je třeba využít, jiným zpracováním.
Bezpečně vím, co by takový kmín a jiná semínka (rybíz, maliny, borůvky, jahody aj.), udělaly se střevem mým (gastrektomie). Bylo by to, jako když vezmu střevo (pro představu i kůži) železným kartáčem.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
aliendrone

Nejsem odborník v oboru mrzačení a zabíjení lidí za peníze – „pro jejich dobro“. 😉 Ale pokud vím, tak celá semena běžně projdou zažívacím traktem, často zcela bez úhony. Dokonce je to jeden ze způsobů šíření rostlin (skrze zažívací trakt živočicha). 🙂

Jinak je mi ještě známo, že tělo má „obranný mechanismus“ proti mechanickému poškození zažívacího traktu a to dokonce velmi účinný. Např. pokud člověk polkne malý střípek skla (se kterým si tutově neporadí žádné enzymy ani kyselina v žaludku), tak se dotyčnému téměř jistě nic nestane. Žádná „rozřezaná střeva“ apod, věci, které člověka napadnou hned z první. Přesný modus operandi působení neznám, jen vím o existenci tohoto mechanismu. A potažmo nepředpokládám, že by v případě jinak ZDRAVÉHO jedince měla semínka MECHANICKY nějak organismu vadit. Přirozeně pokud jde např. o Crohnovu chorobu apod. věci, tam je to něco jiného. 🙂

Každopádně semínka kmínu běžně konzumuji např. v pečivu bez potíží. Nebo v máčkách aj. žrádélku a nepovažuji se kvůli tomu za šíleně odvážného drsňáka. Jo to takhle pojíst kebab od Turka, to už je frajeřina pro Nebojsu. 🙂

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek