Nikdy jsem neslyšel, ani se nikdy nedočetl, že by kmín někdy, někomu způsobil podobné problémy.
2Kdo udělil odpovědi palec? da ny, aliendrone
před 437 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Zajímavá otázka 😉
Přesně odpovědět neumím, mohu jen odvodit od informací, které
o semínkách mám.
Obecně ja každé celé semínko našemu tělu k ničemu. I ta s obrovským
léčivým účinkem/prospěchem. Jako je lněné semínko i kmín (velký
zázrak pro trávicí trakt a střeva).
To vše platí o semínka drcená, třená, odvary a čaje z nich
připravené.
Domnívám se, že kmín celkem bezpečně projde trávicím traktem. Narazit
však může ve střevě. Jestliže je pro střevo „nezdravý a
nebezpečný“ pepř, který se usazuje ve střevních klcích. Ve vývaru,
výluhu je kuličkový pepř prima. Mohlo by teoreticky uvíznout i nějaké to
semínko.
Většina semínek i z ovoce vyjde spolu s vlákninou (pročistí, strhne
s sebou), nestrávená, stolicí ven. Pomocníkem je třeba kysané zelí,
stáhne toho s sebou také dost.
Některá se možná mohou v žaludku, vlivem kyselin „rozpustit“ (seznam
nemohu poskytnout, nezabývala jsem se tím do hloubky).
Pna většina těch semínek v pečivu, především zvyšuje jeho cenu.
Energetickou hodnotu pečiva. U někoho příliš „protáhne střevo. Ve
smyslu častější, řídké až zánětlivé stolice. Je to individuální,
s ohledem na přítomnost trávicích enzymů, zdravotním stavu atp.
Bílé pečivo je zdánlivě „nezdravé“, jen díky tomu „bakelitu“
(pšenice), ze které se peče. Za mého dětství a mládí byla pšenice,
pšenicí 😉
Jde tedy spíše o druh mouky, obilovin. Ta semínka v něm, pro lidské
zdraví, celkem zbytná. :/
Jejich prospěšnost, je třeba využít, jiným zpracováním.
Bezpečně vím, co by takový kmín a jiná semínka (rybíz, maliny, borůvky,
jahody aj.), udělaly se střevem mým (gastrektomie). Bylo by to, jako když
vezmu střevo (pro představu i kůži) železným kartáčem.
0 Nominace Nahlásit |
Nejsem odborník v oboru mrzačení a zabíjení lidí za peníze – „pro jejich dobro“. 😉 Ale pokud vím, tak celá semena běžně projdou zažívacím traktem, často zcela bez úhony. Dokonce je to jeden ze způsobů šíření rostlin (skrze zažívací trakt živočicha). 🙂
Jinak je mi ještě známo, že tělo má „obranný mechanismus“ proti mechanickému poškození zažívacího traktu a to dokonce velmi účinný. Např. pokud člověk polkne malý střípek skla (se kterým si tutově neporadí žádné enzymy ani kyselina v žaludku), tak se dotyčnému téměř jistě nic nestane. Žádná „rozřezaná střeva“ apod, věci, které člověka napadnou hned z první. Přesný modus operandi působení neznám, jen vím o existenci tohoto mechanismu. A potažmo nepředpokládám, že by v případě jinak ZDRAVÉHO jedince měla semínka MECHANICKY nějak organismu vadit. Přirozeně pokud jde např. o Crohnovu chorobu apod. věci, tam je to něco jiného. 🙂
Každopádně semínka kmínu běžně konzumuji např. v pečivu bez potíží. Nebo v máčkách aj. žrádélku a nepovažuji se kvůli tomu za šíleně odvážného drsňáka. Jo to takhle pojíst kebab od Turka, to už je frajeřina pro Nebojsu. 🙂
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1701 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 627 | |
da ny | 603 | |
zjentek | 571 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |