Naložila jsem si do kvasného hrnce zelí. Vím, že ho mám nechat cca 3 dny v teple aby se rozběhlo kvašení a potom do chladna. A to je ten problém – bydlím v bytě a nemám ho kam dát. Jedině balkón, ale vzhledem k tomu, že ted je venku dost teplo tak neví.. Může to být v tomto počasí na balóně a nechat to tam dokvasit? A dále mě zajímá jestli ho tam můžu nechat i přes celou zimu i v mrazech. Proti mrazu bych udělala ze silnějšího polyesterenu cca 10 cm krabici a kvasný hrnec nechala v takové krabici na balkóně. Může o takto být? díky za odpovězení obou otázek
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? lejdy.můn před 3322 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Je chladno a chladno…
😉
Po ´rozběhnutí´ kvasného procesu se má hrnec umístit do chladnějšího
prostředí (aby kvašení neprobíhalo příliš rychle), ale jedná se
o prostředí tak 12–15°C, ne chladnější (přílišná ´zima´ kvašení
zase zastaví) – takže na balkoně by byla (bude) moc zima.
Pokud nemáš nějakou sklepní kóji (kde by bylo chladněji, než v bytě),
prostě nech hrnec doma – jen musíš častěji kontrolovat, zda je zelí
stále zatopené vodou (lákem), ve vyšší teplotě bude vyšší odpar (a
případně ´přidusat´ – je možné, že pří rychlém kvašení se
část zelí tlakem plynů nazdvihne).
___
Ta polystyrenová krabice by měla nějaký význam při velkém kolísání
teplot – ale při trvalém mrazu promrzne taky…
😉
0 Nominace Nahlásit |
Jednoduchá otázka, težší odpověď. Dle mého názoru bych nechal zelí kvasit při pokojové teplotě ± 20 °C až týden, po té době uložil na balkon a nechal pár dnů dokvasit. Problém by byl, kdyby udeřily velké mrazy, to by krabice s izolací polysterenu nezabránila zmrznutí zelí, kde by se vytvořila ledová tříšť. Takže můj názor je, že po vykvašení zelí vložit do sklenic a sterilizovat, ale to už není takové zelí jako ze sudu.
0 Nominace Nahlásit |
Kvasíme na chodbě, dokvašujeme v garáži. Na balkóně ti to ve velkých mrazech zmrzne i v tom nejsilnějším polystyrenu.
0 Nominace Nahlásit |
Gecco, protože jsem měl v domě výborný sklep na uchování potravin, tak zelí jsem do něj dával, až po ukončení kvasení, tedy do doby než vytékala šťáva z kameňáku a ten byl do té doby v komůrce ve které vedl komín a teplota přesahovala přes 20 °C. Sice to byl smrad jak z polotrampek a nestalo se, že by bylo nekvalitní.
Jo – rychlejší kvašení (za vyšší teploty) neohrožuje kvalitu
zelí – pokud ohlídáš, co jsem psal…
😉
Známí nechávají kvasit hrnec taky v panelákovém bytě – a kromě puchu
to nenese žádné negativní následky.
😉
Zeli mam v teple cca tyden pak ho dam na balkon a v zime zmrzne na kost ze homusim dat jemne povilit a nasekat nozem.A reknu vam ze zeli je v perfektnim stavu az do jara. Meaz nicemu neskodí.Delam to tak uz 15let.
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |