Suším několik dní mátu na sítce,je už na ní lehounce bílý
povlak,ale ještě mi nepraská v ruce. Až když mi praskne,je už správně
usušená? Poznám i případnou plísen,přes ten lehounký bílý povlak? Moc
děkuju 🙂
Doplňuji:
Deli,Hanulko,moc vám děkuju:-)
Deli,to mě nenapadlo jí dát do svazku a usušit,to jsem dřívě dělala
i s květinami.Moc dobrý nápad,příště si to už budu pamatovat:-) Ten
povlak mi je tedy divný,bojím se,že je plesnivá…
Hanulko,taky výborný nápad s troubou,dělávala jsem to s houbami,že mě
to také nenapadlo,moc děkuju:-§ Zkusím ji dosušit v troubě a uvidím,snad
plesnivá není…:-)
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? Kerberus, johana 56, dědapetr, Deli před 4789 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Mám doma nasušenou mátu, ale žádný povlak na ní nemám, to se mi
nezdá.
Moje mami ji suší svázanou do malých svazků zavěšených na suchém
místě v průvanu.
Aby byla správně suchá, musí praskat, ano.
0 Nominace Nahlásit |
Nespletla sis mátu s meduňkou ta má zespodu bílý povlak .
Měla by pěkně „chrastit“ ne být měkká, jinak ji ani neuchováš pokud
nebude pěkně suchá a musí mít svou charakteristickou vůni.
Plíseň-no to bys ji musela mít někde ve vlhku , to jen tak plíseň
nechytne.Hlavně nesuš na sluníčku, můžeš ji ale dobře dosušit po
pečení v troubě ,než trouba vychladne -nechat pootevřená dvířka a na
chvíli ji tam na pekáči strčit .Uvidíš bude to chvilička.
0 Nominace Nahlásit |
Sběr a sušení: Mladé kvetoucí vrcholky se odřezávají nebo sežínají několikrát do roka vždy před rozkvetením, kdy rostliny dosáhnou asi 30 cm výšky. Sklízí se v červnu a červenci, někdy ještě v srpnu, ale vždy jen za slunného počasí, nejlépe v poledních hodinách. Stejně jako u ostatních siličných drog závisí i zde kvalita drogy jak na půdních a klimatických podmínkách, tak i na správné době sklizně a přípravě drogy. Suší se ihned po sběru (snadno se zapaří!) v tenkých vrstvách na stinných a dobře větraných místech, nejlépe při teplotě 20 – 30 °C, při umělém sušení nesmí teplota překročit 35 °C, aby nedocházelo ke ztrátám silice. Při pomalém sušení listy hnědnou. Rostliny, které jsou zejména v nepříznivých klimatických podmínkách nebo při pozdní sklizni často napadené rzí mátovou, se nesbírají. Droga má charakteristický mentholový pach a palčivě kořenitou, později příjemně chladivou chuť. Na závadu jsou zahnědlé části, stonky silnější než 5 mm a listy napadené rzí.
http://botanika.borec.cz/mata_peprna.php
0 Nominace Nahlásit |
Hanulko,už jsem se lekla,že jsem „přihlouplá blondýna“:-D, že jsem si spletla mátu s medunkou,radši jsem si k ní znovu přičuchla,ale voní jako máta,tak opravdu nevím,co znamená ten povlak…