Avatar uživatele
Bramboura

Proč jablka (i jiné ovoce) po nakousnutí ,,hnědnou''?

Předpokládám, že všichni vědí, co myslím. 🙂

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? akvidzerp, marci1 před 3740 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Ovoce se okysličuje a reakcí na okolní vzduch je právě to hnědnutí.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
zjentek

příroda si vymyslela pár procesů pro to, aby po ní nakonec nezůstalo vůbec nic ..jeden z nich je oxidace ,)

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
beer

„Příčinou je chemická reakce některých chemických látek (např. žlutých barviv flavonoidů) se vzdušným kyslíkem.“
http://www.ce­lysvet.cz/proc-nakousnute-nebo-nakrojene-jablko-zhnedne.php

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?www, quentos Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Mohou za to třísloviny ( čím více, tím hnědší jablko ) a kyslík. Aby jablka nehnědla, stačí přikapat trochu citrónové šťávy. Dělám to např. při mrkvovém salátu s nastrouhanými jablky. 🙂

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Pipka

Je to tak dobře ,oxidujou a hnijou.Kdyby tak hnědly igeliťáky aj.to by bylo dobrý.Pokud je to nežádoucí při zavařování je dobré to oloupané ovoce dát do vody s citronem nebo kyselinou citronovou pak mu zůstane barva než ho dále do flašek

před 3134 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek