Avatar uživatele
pája139

Jak poznám rozdíl mezi hospodou a restaurací ?

Doplňuji:
Někde jsem slyšela že restaurace má jídelní lístek a hospoda ne, je to pravda ?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4109 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Hospoda je většinou na vesnicích.Chodí tam chlapi v montérkách a hodně se tam kouří.
Restaurace bývá ve městech a je to už trochu kulturnější podnik.Chodí se tam už více ve společenském (slušnějším) obleku.
Jenže kolikrát bývá smazán rozdíl mezi restaurací a hospodou (myslím tím horší prostředí), vejdeš dovnitř a nevíš jestli jsi v restauraci nebo hospodě.
Doplňuji:
Doplňuji po tvém doplnění.
Ano, máš pravdu.Restaurace nabízí teplá jídla, hospoda většinou utopence, salámy (tlačenka) s cibulí, či ohřáté párky, někdy i guláš (ale tohleto všechno nám už Evropská unie začíná zakazovat).

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
MK44

Podle čistoty, interiéru a podle typu hostů.
Slovo restaurace používáme pro podniky, které slouží především ke stravování. Lze tam vzít celou rodinu třeba na oběd.
Jako hospody označujeme podniky, které slouží především ke konzumaci nápojů, hlavně piva, a k trávení času, který by šlo využít lépe. Záleží na úrovni lokálu. Jsou takové, kam dáma jako Vy nevstupuje, a kam se s sebou neberou děti. Jsou lokály, kde se scházejí přátelé, aby se pobavili, aby poznali nové lidi a kde je dostatečně čisto a zajímavo i pro děti – třeba trampská hospoda někde na osadě. To už je případ od případu. Pozor, rčení „do hospody bez peněz nelez“ se vztahuje i restaurace … 🙂

Doplňuji:
V restauraci je jídelní lístek samozřejmostí. U hospody – jak u které. Nabízí-li více jídel, je pro obsluhu lepší, když lístek má. Ale měla by tam být alespoň tabule s cenami napsanými křídou – kdyby tam z nouze vlezl někdo jiný než štamgast – ono dlouhosáhle se vyptávat, kolik co stojí, jednoho odradí. Pokud se podává toliko guláš a pivo, kdo by se s lístkem otravoval, že? Není potřeba, dokud nepřijde kontrola ☹

Upravil/a: MK44

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Tak, jak rozeznáš trabanta od mercedesa.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Lucijej

Dle Wiki:
Hospoda neboli hostinec či pohostinství je prostší podnik poskytující veřejné stravování, občerstvení, případně (zejména v historickém významu) i ubytování. Výraz hospoda, znamenající pána, paní či panovníka, získal již ve staročeštině a dalších západoslovanských jazycích druhý význam, pravděpodobně metonymicky z oslovení „hospodo“, jímž hosté oslovovali pána domu, a přeneslo se na domy, kde se poskytovalo pohostinství za peníze. Novějším výrazem pro hostinec je restaurace; francouzský výraz restaurant označoval původně vydatné, občerstvující jídlo a v 70. letech 18. století se ve francouzštině přenesl i na hostince, v té podobě a významu jej následně převzala němčina. Vedle německého výrazu Restaurant se v rakouské němčině objevila i varianta Restauration, z níž pochází české slovo restaurace. Jednotlivá slova pro označení stravovacích zařízení se liší stylovou příznačností i významovými nuancemi, lexikografická díla ani právní předpisy však jednoznačný rozdíl nepopisují a ani reálné označování podniků se neřídí žádnými striktními zvyklostmi.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ponovotny

poznáš to tak, že vstoupíš dovnitř. Někdy je to to samé, jindy je restaurace lepší.
Doplňuji:
protože nexistuje závazné pravidlo podle kterého by se tyto podniky pojmenovávali, tak podle označení nepoznáš naprosto nic. Je naprosto běžné, že jsou jako restaurace označeny čtyřkové hospody

Upravil/a: ponovotny

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
klob1

Je to stejné akorát jinak řečené.A rozdíl ,že někde myslí na všechny co přijdou a jinde ne.Myslím kouření v ní.Jinak je pivnice,tam se nejí.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek