Avatar uživatele
hanny 2

Jak je to s medem? Ztrácí na kvalitě, když se přidá do horkého čaje?

Doplňuji:
Tak komu mám teď věřit?
Že by v Receptáři odborník nemluvil pravdu?
Že by včelaři lhali?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 10Pro koho je otázka zajímavá? petka, kropitko, anonym, jendahun, aramah, iceT, Michal Kole, chudst, Hykam, Deli před 4739 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Když se přidá do horkého, odstaveneho čaje, neztrácí téměř nic ze své kvality. Krátkodobá teplota okolo 80 stupňů mu nijak neublíží

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Vojtěch

Dovolím si kolegy opravit. Při teplotě nad 46 stupňů ztrácí med většinu vitamínů a enzymů a stává se z něj tak obyčejné sladidlo. Český svaz včelařský uvádí dokonce teplotu 40 stupňů. Z tohoto důvodu se také zkrystalizovaný med rozpouští zahřátím do této teploty. Pokud si jej dáte do horkého čaje, znehodnotíte jej.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
venkovan

Horký čaj nad 40°C je jen na opaření pusy. když srkneme, tak ho chladíme na přiměřenou teplotu slinami a vzduchem v puse.
Takže proč nedat med do čaje až když schladne na přijatelnou teplotu.
A dal bych na staré medaře/včelaře – teplota nad 40°C med kazí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Hykam

Včera to bylo na Primě v receptáři, krátkodobá teplota okolo 80 stupňů mu nijak neublíží jak píše Drap

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hanulka11

já bych med do horkého čaje tedy nadávala…osobně to nemám ráda -dám si raděj lžičku předem a pak piji čaj , ale spíš se jeho účinky projeví ve vlažném čaji jak čtu všude

zde jsou pěkné stránky o medu a spousta zajímavostí

http://mirda22­.atlasweb.cz/med%20lec­ba.htm

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
michael69

Nevím co říkali v Receptáři,ale každým zahřátím ztrácí med na kvalitě.Minimálně se zvyšuje hodnota HMF a znehodnotí se enzymatická složka.Lepší je počkat až čaj trochu zchladne a pak v něm rozpustit med. V každém případě není vůbec na škodu sladit medem jelikož je tvořen jednoduchými cukry(glukosa,fruk­tosa),které je tělo schopno přijímat bez energeticky náročného trávení jako v případě běžného bílého cukru.(po medu se netloustne!)Ještě dodám jednoduchý test pravosti medu.Pokud se med těžko rozpouští a musíte chvilku kvedlat lžičkou,než se ho podaří rozpustit,jedná se o pravý včelí med. Pokud se hned rozpustí jde o padělek či o nastavení medu nějakou umělou složkou. Pokud chcete mít v medu vše tak jak to včely donesly,kupte si med přímo od včelaře (třeba ode mne :))))) a jezte ho bez velkého zahřívání.Zkrys­talizovaný med se nechá bezpečně rozpustit např. přes noc postavením sklenice na radiátor ústředního topení.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
pokazdejinak

a já jsem zase někde četla názor, že i při teplotě těch 80° se med může použít – pokud je to čaj s citronem… že právě díky nějakým látkám z citronové šťávy i med je ochráněný před ztrátou vitamínů…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
briketka10

http://www.go­ogle.cz/#hl=cs&c­p=9&gs_id=1t&xhr=t&q=med­+do+%C4%8Daje&pf=p&scli­ent=psy-ab&source=hp&pbx=1­&oq=med+do+%C4%8Da&aq=0&­aqi=g2&aql=&gs_sm=&gs­_upl=&bav=on.2,or­.r_gc.r_pw.,cf­.osb&fp=b8730cf­688bd2712&biw=1067&bih=5­03

tady o tom píšou, že ne do horkého čaje, ale má se počkat..

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kuře

Já osobně nevím, ale vždy si počkám, až se čaj trošku zchladí a pak si tam dám med nebo citron.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek