Zejména mě to zajímá u práškovacích výrobků – puding, prášek do pečiva, koláče z pytlíku… Kdy už by se to mělo cca raději vyhodit? (rok, 3, 10 let…).
A jak je to s potravinami – salámy, hořčice, sýry? Jasně že pokud je ten sýr divný, smrdí a už se objevuje penicilín nebudu ho brát, spíš mě zajímá vaše zkušenost, nebo jestli máte určenou dobu, kdy to vyhazujete.
Díky moc.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? marci1 před 4220 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Je třeba rozlišovat „minimální trvanlivost“ a „spotřebujte do“ – to první se používá u takových potravin, které nepodléhají zkáze moc rychle – například suché luštěniny, alkohol atd. – přesně jak říká marci1. Takže třeba u toho prášku do pečiva se po roce stane, že i přes obal se dovnitř dostane vlhkost, prášek zreaguje a v buchtě to nebude fungovat – ale ne, že nám z něho bude špatně. Nebo třeba ten puding neudělá rosolovitou konzistenci. Zato takový salám, zvláště už nakrájený, má „Spotřebujte do“ a zítřejší datum – pak výrobec naznačuje, že se pravděpodobně zkazí i při uskladnění ve správných podmínkách a pravděpodobně jeho konzumací si přivodíme šoufl, ne-li něco horšího. Totéž majonézové saláty, vajíčka, měkké sýry, možní i tvrdé sýry a tak dále.
4Kdo udělil odpovědi palec? Lucijej, briketka10, Dochy, marci1
před 4220 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Já si nakupuji jen tolik potravin, abych je do data minimální trvanlivosti spotřebovala. Po ukončení doby min. trvanlivosti již výrobce nezaručuje chuťové a výživové kvality výrobku. Ostatní budou mít možná jiný názor.
0 Nominace Nahlásit |
Kolikrát ty chuťové a výživové kvality nejsou ani v době kdy nepřekročily minimální trvanlivost. Proto je opravdu dobré kupovat raději méně potravin a zbytečně je neskladovat v prošlé době. To snad ale neplatí u alkoholu, konkrétně u rumu. Po smrti mé matky jsme ve spíži našli 1/2 l láhev rumu s cenou 16 Kč. Je to asi dva roky. Rumu nic nebylo.
2Kdo udělil odpovědi palec? briketka10, marci1
před 4220 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Pokud je to prošlé, nezbývá než to zhodnotit sám. Někdo vyhazuje
všechno co je den prošlé, mně připadá rozumnější vyhodit novinky co
jsem koupil na ochutnání (a nemusím vědět jak to chutnat a vonět má)
u ostatního podle předpokládané kazivosti (máslové krémy, paštiky apod.
půjdou pryč hodně rychle), mírně prošlé mléko zkontroluju čuchem a
chutí (vím o sobě, že jsem na to podstatně citlivější než většina
jiných lidí), suché věci (mouka, pudink apod) zkontroluju zejména na
breberky (moly) a jinak neřeším (prakticky se to nemůže v suchu zkazit a
stejně to projde tepelnou úpravou), plechovky, zavařeniny apod. zkontrolovat
kus od kusu – zkazit by se neměly, ale třeba některé kompoty v plechu po
čase asi vyžerou něco z té plechovky a chutnaj příšerně.
Doplňuji:
A ještě mně tak napadlo. Kdysi před léty jsme uklízeli spíž
u prarodičů. Našli jsme marmeládu cca 20 let starou ve sklenici – směs
jabka hrušky švestky. Ta ale byla. Ještě teď, když si vzpomenu, se mně
sbíhaj sliny.
Upravil/a: Dochy
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1713 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 576 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |