Zajímá mě, kdo pravidelně kontroluje datum trvanlivosti potravin v chladničce, mrazničce a trvanlivých ve spižírně? A jaký máte systém? Pomohla by vám třeba jednoduchá aplikace pro zadávání a hlídání nebo znáte nějakou? Mnohdy stejně jako u léků nemám přehled zejména u trvanlivých potravin a po čase jich část vyhazuji (některé suché potraviny se teda snažím ještě využít, pokud není doba výrazně překročena).
Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? Odpovědi.cz, paul1, Ametyst, Disraeli před 1075 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Průběžně před spotřebou a také sleduji trvanlivost před nákupem. Pokud se už blíží expirace, nekoupím to. Protože se občas stane, že se zboží kazí už pár dní před tím uvedeným datem.
Upravil/a: elkon
0 Nominace Nahlásit |
Nejvíc to čtu při nákupu. Potom to kontroluji na jaře, kdy udělám revizi zimních zásob. V ledničce je to snadné a přehledné: Vaření a stravování záleží na mně, takže nic zapomenutého prošlého obvykle nenajdu. I kdyby, nedělám z toho vědu: jedná se přece o datum minimální trvanlivosti. Ta maximální může být mnohem delší.
0 Nominace Nahlásit |
KOntroluji při nákupu a potom i v lednici. Tam máme, pokud to jde, potraviny seřazeny podle datumu spotřeby. Například u sýrů, tam je to značení většinou dobře čitatelné, máme je seřazeny podle datumu tak, že ty s kratší dobou spotřeby jsou na kraji a ty druhé za nimi.
0 Nominace Nahlásit |
Také sleduji přímo v obchodě. Kdysi se mi párkrát stalo, že jsem něco koupila a minimální doba končila za dva dny. Tak si to hlídám. Spotřebu v lednici kontroluji každý týden, v mrazáku co měsíc.
Upravil/a: Malvína
0 Nominace Nahlásit |
Kontroluji, ale jen tak zběžně… hlavně spíš při nákupu. Trvanlivost
je jen tak orientačně, předpokládaná doba. Někdy jsou potraviny projité
chvíli před (třeba mléko, hlavně obyčejné, plnotučné), jindy jsou
dobré ještě po i pár málo dní (jogurty a třeba hlavně salámy…
u nich trvanlivost ani nekontroluju, protože ty vydrží celkem dlouho…
dokud tam není plíseň 🤣).
Uzavřené, utěsněné potraviny v nějakých dózách jako zavařeniny atd.
mají velmi dlouhou trvanlivost. Tam záleží na tom, jak je to skladováno a
době, kdy se to načne.
Na trvanlivost se dívám hlavně při nákupu vajec a mléčných výrobků.
Trvanlivost koupených potravin občas kontroluju, ale spíš od oka. Jinak
žádnou aplikaci nepoužívám a jediný systém je asi „podívám,
očichám, okusím“. :D
0 Nominace Nahlásit |
vůbec to nekontroluji (manželka ano) – já u potravin kontroluji spíš vzhled (např. plíseň…), vůni, a před snězením i chuť. Taky vyhazuji z ledničky potraviny u kterým mám pocit že tam už leží moc dlouho.
0 Nominace Nahlásit |
Já nic dlouhodobě neskladuju, kromě nějakých samodomo marmelád, které
neprojdou, žejo.
Nakupuji zhruba 2× týdně takže to mám vždy čerstvé, datum kontroluju
při nákupu.
0 Nominace Nahlásit |
Nekontroluji a nic nevyhazuji. Vím co jsem si kdy koupil a zda to budu potřebovat nebo ne. Do zásoby nekupuji.
0 Nominace Nahlásit |
Co je to datum trvanlivosti ? Myslíš „spotřebujte do“, nebo „best before“ (teď si nevzpomínám jaký máme český překlad). Každé z nich znamená něco úplně jiného a ve výsledku to nemusí znamenat vůbec nic. Například datum na pytlíku s cukrem…
0 Nominace Nahlásit |
Téměř vůbec.
Válečné zásoby doma nemívám. Jen přiměřené zásoby/nákup, pokud
plánují něco předem (u másla ghí, u mouky pečení atd.)
Polotovary nekupuji, jen výjimečně. Konzervy jen rybí.
Při nákupu potravin mne zajímá datum spotřeby. Pokud je cena lákavá
(u masa), něco skončí v mrazáku. Jindy vařím hned/do dvou dnů apod.
Šunku balenou (pro strýčka příhodu), se snažím včas zkonzumovat, darovat
dětem a v práci je pár vděčných sarančat. Tam se zbaští vše (hlavě
před výplatou). ;D Často vařím/peču, pro druhé, to, co mají rádi
(i jen 1 osoba, doma si to nevaří).
Mám přehled, co mám v lednici a o datech spotřeby. Nic hlídat nemusím.
Práci s tím nemám. Někdy lednice zívá prázdnotou :)
Většinou vše přijde na řadu včas, nestačím nakupovat. Nemá co
procházet.
0 Nominace Nahlásit |
Všem děkuji za zajímavé odpovědi. Mile mě překvapil třeba systém řazení potravin v lednici dle data spotřeby.
Chtěl jsem odpovědět, co už napsal paul1: potraviny v lednici (třeba jogurty) řadíme podle data spotřeby. Díky tomuto systému kvůli prošlé spotřebě téměř nic nevyhazujeme (možná tak jednu věc za čtvrt roku).
Malvína: Minimální doba končila ? Z co z toho plyne ? Nejspíše to, že to ještě třebas dva roky bude v pořádku.
Nechytejte mě furt za slova, už domě tady jed(b)ete druhej den a úplně mě to nebaví. Normálnímu, racionálně uvažujícímu naprosto v pořádku dojde, že když si děláte nákup na týden dopředu, protože to jinak skrz práci nestíháte, a koupíte například šlehačku, kterou potřebujete do omáčky, ale vaříte ji za týden, avšak po donesení domů zjistíte, že minimálka končí za dva dny, je to trošku průšvih. U mléčných výrobků toleruji maximálně dva dny. Jednou jsem snědla jogurt prošlý týden a pěkně jsem se pos*ala. Na to nemám čas, musím fungovat v práci i doma, takže si časté vysedávání na wc dovolit nemohu, proto raději vyhodím, když už k tomu dojde. Třeba si snězte dva roky prošlý sýr nebo tvaroh. Budete pak aspoň pěkně štíhlý.
Nemá smysl vám odpovídat, ale nedá mně to.
Jednou za čas se opravdu stane, že něco nestihnu spotřebovat. Běžte se
podívat do supermarketů nebo restaurací (před covidem), co vše se vyhazuje.
Myslím si, že v naší domácnosti vyhodit jeden kus jogurtu, potažmo sýru
nebo klobásky jednou za 3 měsíce není strašné.
Strašné je obviňovat heterosexuály z přeplněných děcáků.
Drap | 1713 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 576 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |