Fast-Foody jsou ve velike oblibe hlavne u mlade generace. Budeme za 20 let resit stejne problemy jako Americane?
Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? aliendrone, Ametyst, Filip84, Savier, Disraeli před 212 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Podle mne to nesouvisí s fastfoodem, ale obecně s „kvalitou“ potravin. Myslím, že již nastupuje doba, kdy lidé začínají preferovat „domácí“ produkci. Tedy myslím ti, kteří na to mají či si to jiným způsobem mohou dovolit (zahrádkáři, chovatelé).
Průmyslové potraviny z nakupáku bude jíst jen lůza (nic jiného jí nezbyde). ☺
0 Nominace Nahlásit |
Nejspíš ano. Také bude ubývat lidí, kteří si umí uvařit, + ten vsugerovaný pocit neustálého spěchu povede do fast-foodu. I když na druhou stranu levicová mládež chce zničit kapitalismus a podnikání + holduje udržitelnosti a veganství.
4Kdo udělil odpovědi palec? zjentek, aliendrone, Filip84, cappuccino
před 212 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Fiala už na tom pracuje… lidi budou hubnout, neboj (ať už chtěj nebo ne). ;)
Ale jako jistě, pokud to půjde tímhle tempem a tímhlě směrem, tak to
časem bude jako v USA, a nejen problém s obezitou ale i další problémy
(společenské/kulturní a rozšířené civilizační choroby).
Jenže těžko předpokládat vývoj budoucích událostí desítky let
dopředu… nikdy se nepočítá s nepředvídatelnými zásahy a změnami
(logicky; nedá se s nimi moc počtat, když jsou nepředvídatelné, ale
problém je, že ony vždycky zasáhnou a změní sitauce – takže těžko
spekulovat co bude..).
Když už bude moc dobře, tak se třeba zase zavede
komunismus/socialismus. A „tam to funguje“. :D
https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/129391344_1026029861239634_5091643423581740828_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-7&_nc_sid=5f2048&_nc_ohc=bTDK0Ufrs00Ab4UTwpI&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfDoyMr1cpODtBcEbLq69T07u5q0jVRJhvhWrviNlRNAgQ&oe=664E27AB
Upravil/a: Disraeli
3Kdo udělil odpovědi palec? aliendrone, Filip84, cappuccino
před 212 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Nejprve jsem se chtěl rozepsat o stravování cechů, kterak Strana cechy odkapitalisovala, podřídila jednotnému vedení ÚV, politbyro schválilo jednotný, pětiletý, stravovací plán, a tak, ale až příště – tohle je zajímavé! 👌😅
Je to jen díl „problému“, který jde ruku v ruce se stoupající automobilisací a motorisací, tedy, s tím, že se lidé méně a méně hýbají.
Když se, po WWII, řešila otázka zásobování a stravování, tak nejprve se zlikvidoval přídělový systém – to šlo, protože byla „měna“, a protože se tím (ale jako docela geniálně, Ohne Scheiße! 😅) zlikvidovala šmelina. No jo, no, jenže „měna“ nebyla a není zázrak: kde nic není, ani exekutor nebere a do hrnce musíš něco vrazit, jinak nenavaříš! 😅
Tak se nastavily ceny, tak jako nastavily, hodně nastavily. 😅 To mělo dva effekty: ceny šlo kontinuálně upravovat směrem dolů, podle vzoru těch soudruhů v SSSR (kteří už, sice, pomalu zase upravovali nahoru, ale o tom se nesmělo mluvit! 😅), no a potom se neutrhli mírumilovní pracující ze řetězu a nezačali žrát, jak sovětský zájezd. 🤷♀️
A protože u nás se socialisovaly a kolektivisovaly také služby (ne, nebylo to obvyklé!), musela Strana schválit jednotný plán (ano: bude jednotný plán, ÚV i politbyro! 😎😂), jak se v těch rozkulačených, socialisovaných a zkolektivisovaných hospodách bude vařit: normovačka! 😎😈
Neboli receptury teplých pokrmů, receptury studených pokrmů, a tak. Dobře, byly padesátky, všude bylo hovno, nebyly koberce, nebyl nábytek, nebyly pračky a bylo málo látek na veliký, kolový, sukně, tak musely soudružky chodit v galatech, i když nešly do rachoty zvesela. 🤷♀️ No a v kuchyni? Muselo se šetřit, vařit na válečným tuku, a kde se vařilo na sádle nebo másle, tak se s ním muselo šetřit. Hodně se do všeho vrážela mouka, dělal se roux, zahušťovalo se moukou, jedly se Knödele, a tak. Málo zeleniny: v DDR měli soudruzi zeleniny dost, ale taky musíš čistě uvážit, že DDR byla Země zítřku a pozítří. 🤷♀️ Teda zpočátku měli soudruzi málo masa (u nás – ve srovnání s DDR – bylo masa, zase, hodně!), ale to byla imperialistická diverse: za to, že prasata chcípala ve velkochovech, SED nemohla, to byla diverse zvrácených, krvelačných, válkychtivých, imperialistických hyen. 🤷♀️ U nás se budovalo podle hesla „plány revanšistů zhatí naši vepři boubelatí!“, tak u nás bylo vepřovýho dost. Zase nebyla zelenina, protože soudruzi zemědělci jí moc nechtěli pěstovat. No jo, no, dostavili se čtyři nepřátelé socialistického zemědělství: jaro, léto, podzim a zima, tak se jim není co divit! 🤷♀️ V DDR měli, zase, zeleniny dost (soudruhů se nikdo neptal: „Budeš pěstovat zelí, prde!“ a vybavené. 😈). Problém s masem politbyro SED vyřešilo plánem na velkochov brojlerů. A protože brojleři nemohou dostat červenku, zatímco prase ano, bylo masa dost! 😎😂
Dobře, ale přes všechny tyhle reálie udělalo závodní stravování, dotování, znormování a kontrola hospod, svou práci. Odstranila se křivice, mor, cholera i mravenci – Trumanovi spojenci. Objektivně, jako. Kartoffele taky byly, protože pionýři byli nahnání sbírat americkýho brouka diversantskýho. Ale souvisle nutno dodat, že blbě uvařený jídlo podle normovaček (rozuměj blbě z hlediska racionální výživy) v závodních jídelnách přispělo k rostoucí obesitě obyvatelstva.
No jo, jenže obesitě: v tý době to nebylo až tak horký, protože náklady na žrádlo pořád tvořily cca 50% příjmů domácnosti (kdo šporoval, choval, pěstoval, tak samozřejmě méně). No a přišel „vítězný listopad 89“. 😅
Tak najednou byl veliký boom Algida, rybí prsty cpt.Iglo, polévky Knorr, a tak. 😅 Prostě: bylo to ze západu, bylo to barevný, mělo to Marku, tak to bylo nejvíc! 😅 Dneska z těch západních sraček a propagandy zvané reklama seru mramor, tehdy to bylo nejvíc! 😅 Protože za Husáka se vařilo (relativně, jo, reálně 😅) od píky, poctivě. Najednou byl vejvar v kostce, rybí prsty v mrazáku, polévka v pytlíku … 😅 O to není, většina z toho byla i za Husáka, ale ne v tak barevným obalu, s tak masivní propagandou a poměrově to bylo dražší.
Dobře, ale pořád se vařilo, relativně, dobře a pořád se jedlo doma.
No, ta mladá generace ne, oni neumí vařit. Teda jo, oni něco uklohní, když už to musí být, ale normálně vařit, jako třeba každý týden! 😲, nebo – dokonce! – i každý den!? 😲 To ne. 😅
Tak žerou v robotě, ne? 😅🤷♀️ No a o weekendu, nebo když jsou marod? Dovoz jídla, ne? 😅
A to už dávno není nějaká hitparáda, to je dávno pornografie na talíři, zlatý Ein Kessel Buntes! 😂😅 Zlatý Jägerschitzel, Drážďany zkřížené s Karl-Marx-Stadtem a Nudelnparade! 😅🙈 „Nejlepší“ je asi Kebab, to je, tvl, nějaká sračka z fabryky na výrobu „kebabu“, prostě něco, jako „výrobní salám“, pomletý kosti, šlachy, kopyta, kůže, s nějakým škrobem – pojivo, barvivy … No comment, raději! 😅
Další Hitparade je pizza, různé to vosime, atp. 😅 To je taky zracionalisovaná výživa, jak tři nohy: je to mastný, když nevíš co s tím, vraž do toho / na to sejra … No a „burgery“ tomu už jenom nasazují korunu, viď? 😅
No, ono to nějak dopadne. Teďka se všichni bojí, že budou ty elektrický kočáry, na který nebudou mít, tak jestli budou, tak budou chodit pěšky, jezdit MHD a na kole, no tak to cosi – „svoje“ – udělá. Jestli ne? Obesitologové, kardiologové a spol. budou mít víc práce. 🤷♀️ Lékaři jsou taky lidi, taky si chtějí vydělat! 😅😈👌
0 Nominace Nahlásit |
Fast foody jsou v Česku už desítky let – o jakém zavádění mluvíte? Problémy s obezitou UŽ ŘEŠÍME a je to obecnější problém stylu stravování a pohybu.
0
před 210 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
„Problém“ je jinde.
Životní styl, málo pohybu (nebo přetížení) stres – zajídání.
Nekvalitní potraviny nevhodná strava.
Příliš mnoho sacharidů a tzuků. Někdo se cpe sladkostmi, limonádami.
Jiný chlebem a bramborami, aby se zasytil 😉
50 – 60 % denního příjmu, by měly být bílkoviny. Ideálně alespoň
1g/kg hmotnosti
(při redukci hmotnosti 1,5 – °1,8 g proteinů).
Čočkou, fazolemi a hrachem se každý nacpat nemůže/nechce.
Maso(100g masa má kolem 20 g bílkovin, dobrý tvaroh kolem 12g, jogurty mají
00 prd, většinou cukr a plnidla) a kvalitní mléčné výrobky jsou drahé
😉
Dostatek vlákniny (zelenina), přijde také draho ;)
0
před 208 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Disraeli: co to je za blábol? Naopak je prokázané, že chudí lidí v celém vyspělém světě (tedy i u nás) neprtí nedostatkem jídla, ale jeho špatnou skladbou.
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 605 | |
zjentek | 572 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |