Avatar uživatele
paul1

Jak (pokud vůbec) se projeví na našem zdraví pojídání potravin s konzervanty?

Jde mi o to, zda má někdo poznatky o tom, že se naše zdraví vlivem zkonzumovaných konzervantů zlepší, nebo život
prodlouží a tak podobně. Díky předem. P.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2956 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
xxx3

to se nedá s jistotou říci, ale patrně to bude podobné jako třeba s alkoholem. Notorický alkoholik na tom bude rozhodně hůř než příležitostný konzument. Je zbytečné hystericky strašit, ale zároveň by to lidé určitě neměli přehánět s konzumací potravin plných konzervantů a další látek.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Výzkum v tomto směru asi nikdo nedělal, ale troufám si tvrdit, že v tom množství, které konzumujeme, to zásadní negativní vliv nemá. Naopak se vyhneme pojídání botulotoxinu, takže nám to teoreticky život prodlužuje.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Proto že se o to zajímá,našel jsem: Pro příklad uvádíme prokázané možné účinky éček, která se vyskytují i v lécích:
E 102, E 110, E 122 až 124, E 151 – alergické reakce hlavně u lidí přecitlivělých na kyselinu acetylsalicylovou
E 200 až 203 – záněty kůže
E 214 až 219 – kontaktní zánět kůže, vzácněji kopřivku a záchvatovité zúžení průdušek
E 220 až 228 – alergické reakce včetně anafylaktického šoku a záchvatovité zúžení průdušek především u alergiků
E 210 až E 213 – dráždí kůži, oči, sliznici, zvyšují riziko vzniku žloutenky u novorozenců
E 320 a E 321 – dráždí oči, kůži a sliznice
E 951 – zdroj fenylalaninu

Zdroj: Fórum zdravé výživy, SÚKL
Zdroj: http://relax.li­dovky.cz/ecka-nasi-zabijaci-nebo-pratele-dzw-/zdravi.aspx?c=A090608­_142756_ln-zdravi_glu

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Hlada

Takové poznatky nejsou a nikdy nebudou k dispozici, protože neexistuje srovnatelný vzorek lidí, kteří žijí ve shodných podmínkách a nepožívají konzervanty.
Myslím, že je to podobná situace, jako s léky. Lépe se jim vyhnout, když je ale potřeba, tak je přínos větší, než negativní účinky.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Šidlo

konzervant je praganda aj kyselina citrónová

jedno nie je veľká mňamka, druhé je súčasť citrónu

ale stále lepšie než clostrídia či čierna pleseň

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

Éčka se zbytečně démonizují. Ta skutečně škodlivá jsou už zakázána a nikdo si neuvědomuje, že bychom na posezení museli zbaštit třeba dvě kila marmelády, aby se škodlivé účinky vůbec projevily. Navíc většina éček je přírodního původu, nebo jsou syntetická, ale přírodně identická.

před 2956 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Reagoval jsem na tvoji odpověď,kde píšeš,že se tím nikdo nezaobíral.

před 2955 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Jo, to je v pořádku. Ale jak zní otázka: neexistuje srovnávací skupina lidí, která by éčka vůbec nekonzumovala.

před 2955 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek