Vůbec nejjedovatější je „čepičatka“ (Galerina sulciceps), která roste na Jávě. Obsahuje dokonce 3–5× větší množství amanitinů než muchomůrka zelená. Ta se sice řadí až na 2. místo světového žebříčku, navíc je ale nejzákeřnější. Její toxiny totiž působí dlouhodobě.
Upravil/a: quentos
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Lamalam Nahlásit |
Možné to je, ale vámi jmenovaná je na špičce.
Viz: Muchomůrka zelená, jarní a jízlivá: nejjedovatější houby světa!
Na smrtelnou otravu stačí jedna malá plodnička. Záměny muchomůrky zelené a dalších za holubinky či žampiony již stály nejeden život. Přitom jsou zcela zbytečné!
Autor
Jan Borovička
Muchomůrky jsou krásné houby, které patří mezi ozdoby našich lesů, ale při jejich sběru musíme být nanejvýš opatrní a všechny sebrané plodnice muchomůrek již na místě podrobně prostudovat a určit podle jejich charakteristických znaků. V případě netypicky vyvinutých plodnic nebo jakýchkoliv nejasností podezřelou houbu nikdy nekonzumujeme, ale ponecháme ji v lese, nebo se obrátíme na některou z desítek našich mykologických poraden, které mohou při určování pomoci. Máme na paměti, že je lepší zahodit třeba i celý košík hub než si otrávit život!
Mezi muchomůrkami je skupina druhů, které jsou považovány za vůbec nejjedovatější houby na světě. Jde o okruh muchomůrky zelené (Amanita phalloides), který dále zahrnuje muchomůrku jízlivou (A. virosa) a muchomůrku jarní (A. verna).
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek