Nedávno jsem v Hrušce četla nabídku: " Bezlepková šunka.„
Obrátila jsem se s dotazem na prodavačku. Usmála se a reagovala, že
běžně nabízejí "lepkové uzené maso i šunku“.
Opravdu mě to překvapilo, vždyť by mělo jít o čisté maso. Zřejmě se mýlím.
Děkuji.
–
Ad boreczech, není to tak jednoduché, když má někdo alergii na lepek, nebo
celiakii (tam je to trochu jinak), potřebuje vědět, zda potravina obsahuje,
či neobsahuje lepek. Jde o nákup v běžném obchodě, nikoliv o jídlo
v restauraci. Pokud alergik kupuje šunku nebo uzené v pultovém prodeji,
nemůže si dovolit snít něco s lepkem. Raději se zeptá, pokud nemá
jistotu, nekoupí.
Nejde o „hlupáčky“, ale o nemocné lidi.
Našla jsem v odkazu, že v uzeném (Kč 238 za l kg) je 71,92 g/100 g
masa. Kromě dalších „vylepšení“ obsahuje maso i modifikovaný
škrob.
http://www.akcniceny.cz/test-dnes/uzene-maso/
Někdy se přítomnost škrobu může projevit namodralou barvou, ale
bezpečně prokáží laboratoře.
Viz otázka
http://www.odpovedi.cz/otazky/je-v-poradku-veprova-sunka-kdyz-se-na-kousku-ni-leskne-modra-barva
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 13Pro koho je otázka zajímavá? vagra, iceT, johana 56, Drap, fcoop, redy, briketka10, gagaga, Frogman, anonym, wendyX, Kepler, Rokio před 3071 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Při současném stavu výroby uzenin to nejsi schopna poznat než
přečtením údajů na výrobku. V dnešní době, kdy se do šunky přidává
kuřecí separát, mouka a kdoví co ještě, to nikdo neni schopen určit. Neni
každá šunka stejná. Vždy je třeba pročíst, jaké má složení. Pokud
bude obsah masa 96 a více procent, nemusíš o lepku přemýšlet. Jinak je
to nutné.
Dnes se prodávají různé druhy šunky s různým obsahem masa. Viděl jsem
i dětskou šunku, kde bylo uvedeno tuším 35% masa. Ten zbytek se musí
něčím doplnit. Něco je voda, něco koření a zbytek bývá mouka, soja a
podobná nemasa.
Upravil/a: quentos
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?annas Nahlásit |
Ano dá. Tím, že by se v ní neměly vyskytovat stopy pšeničné
mouky,
proto se nazývají bezlepkové.
Mouka – lepí ve střevech.
Další šunky – v nich opravdu jsou různé odřezky, mouka, ve
špekáčcích
je strouhanka i v párcích.
Když mám někdy chuť zajdu do Globusu tam vyrábí bezlepkovou
uzeninu. Kupuji si Holandské párky – plněné sýrem.
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?zzzzz Nahlásit |
…jo, anevětší šok jsem zažil,když jsem se v jednom řetězci podíval na složení balíčkovanýho masa (syrové,vakuově balené maso) > a bylo tam napsáno: „složení: kýta vepřová výseková 75%“ >>> to už je pane k přemejšlení…
Upravil/a: Mc Merkurion
0 Nominace Nahlásit |
sice nevím co je Hruška, ale každopádně někdo něco vymyslel a je lepší doplnit, že je uzenina bezlepková, než mít problém a hlupáček čecháček je nadšen, že má něco, co neobsahuje to, co nechce, i když to v té věci nikdy obsaženo být nemůže. stačí si přečíst jídelní lístky, kde musí být povinně označeny alergeny a jsou tam někdy opravdu pitchoviny.
0 Nominace Nahlásit |
V poslední době některá média napadají výrobce, že na obal výrobku píší " neobsahuje lepek" i když takový výrobek lepek běžně neobsahuje. Prý nekalá reklama. Nic nekalého na tom nevidím. Nechť to tam píší všichni.
0 Nominace Nahlásit |
Je v tom zmatek. Dnes už nazývají šunkou i to, co se šunkou nemá nic společného. Šunka a uzená masa by neměly obsahovat nic jiného, než právě jen maso, neměl by tam být škrob původem z obilnin. Lepek, jinak také gluten, je směs dvou bílkovin, gliadinu a gluteninu, které se nacházejí společně se škrobem v endospermu semen některých obilnin, především pšenice, žita a ječmene. V případě pšenice představuje dokonce až 80 % z bílkovinového obsahu. Jinak s ohledem na celiaky, kteří jsou na lepek alergičtí, by výrobek měl být označen jako bezlepkový. To se ale týká především pečiva a jiných výrobků obsahujících mouku.
0
před 3071 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ad Mc Merkurion,
neupřesnila jsem se, že jde o pultový prodej, i když u balených uzenin prodavačky nejsou. Uvedla jsem až ve své reakci na odpověď boreczecha.
U balených uzenin je možné přečist, ale u pultového prodeje platí to, co jsem opět napsala v doplnění.
Byla jsem překvapená, že škrob obsahuje i uzené, které je drahé. Máte pravda, že vysoká cena vždy neznamená kvalitu.
Uzeniny omezuji, třeba když „zhřeším“ několikrát se ptám na složení.
…i u pultového prodeje musí být uvedeno složení a množství masa — jestliže není, daný obchod (nejedná-li se o domácí Řeznictví) pro mně není seriózní…
Tak chodím do špatných obchodů. Mám dojem, že něco je v Albertu, tam uzeniny nekupuji. V Tescu ani v Bille ne, u řezníka – bývalá družstevní prodejna – kupuji maso, u uzeniny také žádný popis.
I když uzeniny kupuji občas, nejlepší mají v Hrušce, sice složení není uvedené, ale na požádání sdělí. Osvědčený je jeden výrobce.
… ale maj procento masa a bez lepku, namátkou leták: http://www.mohruska.cz/letak.php
Briketka,
Briketka,
je přece jasné, že bezlepkový výrobek neobsahuje lepek.
Ale jak se tedy pozná bezlepková šunka či uzené?
Na rozdíl od ostatních jsem se to ve vaši odpovědi nedověděla.
Děkuji za vysvětlení. Příležitostně si vaši odpověď přečtu.
To máš pravdu, teď platí zase jiné normy a pojem „šunka“ doznal strašné inflace, je to jen náhražka šunky. V terminologii je bordel, obchodníci a výrobci si ty svoje šmejdy nazývají jak chtějí. To samé je to s rostlinnými tuky. Třeba Floru nazývají margarínem, což je taky kravina, protože margaríny se vyrábějí úplně jinak.
Flora má podstatně blíž k margarinu než k máslu, ke kterému je
přirovnávána. Původní margarin byl vyráběn z hovězího loje, a mělo to
být pro krmení krocanů. Dnes se lůj nahrazuje podstatně levnějšími
rostlinnými oleji. U obou je však podstata téměř stejná. Namíchat tyto
tuky/oleje/, tak aby šli mazat.
Co se norem týče, tak nejsou žádné. Jsou v různých firmách různé
podnikové předpisy, ale to nemá nic společného s normou.
Já vím o margarinu jen to, že se za války začal vyrábět hydrogenací (ztužováním) rostlinných olejů, jako náhražka za sádlo. Flora a jiné „vlastní sestry másla“ se vyrábějí taky z rostlinných olejů, ale smícháním s vodou (i přes 50%) a ušleháním za pomoci emulgátorů. Norma je obecný pojem pro jakýkoliv předpis, je jedno jak jinak se nazve. (http://cs.wikipedia.org/wiki/Norma).
Margarín se na světě neobjevil jen tak náhodou, ale vznikl doslova na objednávku. Požadavek nevznesl nikdo menší, než císař Napoleon lll., který v dobách zmítaných válečnou vřavou potřeboval vyrobit něco, čím by si jeho řadoví vojáci mohli mazat pečivo, protože máslo bylo k tomu účelu příliš drahé a ve válečných dobách a v tak velkém množství pochopitelně také nedostupné. Vyhlásil proto soutěž o 100 000 zlatých franků pro toho, kdo něco takového vymyslí a dokáže vyrobit. Chytrá hlavička se nakonec našla. Byl to francouzský lékárník Hyppolyte Mege-Mouriés, který nebohým vojákům dodal roku 1869 recept na pradědečka dnešních margarínů – upravený hovězí tuk. Margarín se okamžitě ujal pro svou nízkou výrobní cenu a v průběhu doby se vyráběl z různých zbytků živočišných tuků včetně rybího, až nakonec přišla myšlenka vyrábět náhražku másla z tuků rostlinných. Ovšem, jak známo, rostlinný tuk jest skupenství kapalného a tak zde byl pro změnu problém, jak tuto kapalnou látku přeměnit v pevnou. Řešení se našlo v postupném ztužování tuku. Bohužel tento postup také pro lidskou stravu objevil tzv. trans-izomery mastných kyselin.
Teď nemohu najít řádný odkaz. Ale k tomuto výrobku se přistoupilo opět někdy na počátku minulého století v USA, některé prameny tvrdí že i v Kanadě a dost neúspěšně se snažili s tím krmit krocany. Moc se to sice nedařilo, ale přišla první a potom druhá válka a začalo se hojně využívat i v Evropě
Vyjádřil jsem se nepřesně. Myslel jsem státní normu. Podniková norma může taky být, že budeme prodávat vodu za maso. Pokud se někdo nachytá,a koupí, tak je zisk zaručen.
Já jen ještě k těm státním normám ČSN z let minulých. Máme je i dnes, ale jejich označení je ČSN-EN a jsou v souladu s evropskými normami. Ty třeba stanoví kvalitativní třídy šunky a co už šunkou být nazýváno nesmí. Takových je samozřejmě víc.
to jo, ale někdy máš na výrobku napsáno „vyrobeno podle …“ , předevšim u těch retroznámejch jako jsou špekáčky, gothaj, vysočina > a jak říká Kepler, jsou třídy,například u tý šunky, podle čeho poznáš co je co…
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |