Přívlastková (predikátní) vína – Podle vinařského zákona ( § 9) je to nejvyšší kategorie vín. Vyrábí se v šesti druzích z odrůd, které jsou pro jednotlivé vinařské oblasti určeny prováděcím předpisem. Víno musí obsahovat minimálně 85 % deklarované odrůdy, mošt se nesmí přicukřovat a hrozny musí mít minimální obsah cukru, který je pro jednotlivé druhy přívlastkových vín stanoven. Druhy přívlastkových vín jsou podobné jako v Německu, pouze obsah cukru v hroznech je poněkud odlišný.
Přívlastková vína se vyrábějí v těchto druzích:
kabinet – obsah cukru min. 19°, v Německu Kabinett obsah cukru 65 –
87° Oechsle
výběr z hroznů – obsah cukru min. 21°, v Německu Spätlese obsah cukru
76–95° Oechsle
pozdní sběr – obsah cukru min. 24°, v Německu Auslese obsah cukru
83–105° Oechsle
výběr z bobulí – obsah cukru min. 27°, v Německu Beerenauslese obsah
cukru 110–128° Oechsle
ledové víno – obsah cukru min. 27°, hrozny musí být sklizeny a
zpracovány při teplotách –6°C a nižších, v Německu Eiswein obsah
cukru 110–128° Oechsle
slámové víno – obsah cukru min. 27°, hrozny musí být před lisování
nejméně 3 měsíce uloženy na slámě nebo zavěšeny ve větraném
prostoru, v Německu se nevyrábí.
V Německu je ještě Trockenbeerenauslese suchý bobulový výběr,
vyráběný z botrytických hroznů, které se nechají seschnou na keřích,
obsah cukru musí být 150–154° Oechsle.
Zdroj: http://www.vino-italiano.cz/informace/o-vinech/slovnik-pojmu-pismena-n-r/
2Kdo udělil odpovědi palec? LuciJe, elektrikář
před 5452 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Přívlastková vína se smí vyrábět pouze ve třech druzích: kabinet,
pozdní sběr a výběr z hroznů, nesmí být přislazována a musí obsahovat
nejméně 90 % označené odrůdy.
V Česku se smí vyrábět přívlastková vína pouze z hroznů jejichž
odrůda, původ, cukernatost a hmotnost byla ověřena pověřeným kontrolním
orgánem (ČZPI).
Doplňuji:
Podle vinařského zákona ( § 9) je to nejvyšší kategorie vín. Vyrábí se
v šesti druzích z odrůd, které jsou pro jednotlivé vinařské oblasti
určeny prováděcím předpisem. Víno musí obsahovat minimálně 85 %
deklarované odrůdy, mošt se nesmí přicukřovat a hrozny musí mít
minimální obsah cukru, který je pro jednotlivé druhy přívlastkových vín
stanoven. Druhy přívlastkových vín jsou podobné jako v Německu, pouze
obsah cukru v hroznech je poněkud odlišný.
Přívlastková vína se vyrábějí v těchto druzích:
Kabinet – obsah cukru min. 19°, v Německu Kabinett obsah cukru 65 –
87° Oechsle
Výběr z hroznů – obsah cukru min. 21°, v Německu Spätlese obsah cukru
76–95° Oechsle
Pozdní sběr – obsah cukru min. 24°, v Německu Auslese obsah cukru
83–105° Oechsle
Výběr z bobulí – obsah cukru min. 27°, v Německu Beerenauslese obsah
cukru 110–128° Oechsle
Ledové víno – obsah cukru min. 27°, hrozny musí být sklizeny a
zpracovány při teplotách –6°C a nižších, v Německu Eiswein obsah
cukru 110–128° Oechsle
Slámové víno – obsah cukru min. 27°, hrozny musí být před lisování
nejméně 3 měsíce uloženy na slámě nebo zavěšeny ve větraném
prostoru, v Německu se nevyrábí.
V Německu je ještě Trockenbeerenauslese suchý bobulový výběr, vyráběný z botrytických hroznů, které se nechají seschnou na keřích, obsah cukru musí být 150–154° Oechsle.
V Česku se smí vyrábět přívlastková vína pouze z hroznů jejichž odrůda, původ, cukernatost a hmotnost byla ověřena pověřeným kontrolním orgánem (ČZPI).
Upravil/a: kenyrts
1Kdo udělil odpovědi palec? LuciJe, inspektorcz, miladaB, elektrikář
před 5452 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |