Kdysi jsem od rodičů slyšel o použití ančoviček na chuťovky. Zkusil jsem se na ně zeptat v obchodě, buďto mi nabídli řezy za sleďů, anebo mi řekli, že je nemají. Co tedy jsou pravé ančovičky?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? kokos23 před 5442 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Ančovička neboli sardel obecná, je malá sleďovitá ryba. Většinou jsou
u nás k dostání naložené v oleji popř. v nějakých specializovaných
prodejnách i nasolené.
Mezi konzervami s různými olejovkami je najdete buď jako filety nebo tzv.
sardelová očka (u nás trochu častější podoba). Obě verze se dají
použít buď na Vámi zmiňované chuťovky nebo kombinovat např.
s těstovnami.
Hledejte tedy hlavně mezi olejovkami.
Upravil/a: quentos
0 Nominace Nahlásit |
Česky :
Sardel obecná
Latinsky :
Engraulis encrasicolus
Anglicky :
European anchovy
Další názvy :
Ančovička
Popsal :
Linnaeus, 1758
Délka :
až 20 cm
Výskyt :
Východní Atlantik, pobřeží západní Afriky, Gibraltar, Biskajský záliv,
kanál La Mance, jižní část Severního moře, západní pobřeží Skotska,
a zřídka i u Bergenu v Norsku. Také Středozemní, Černé a
Azovské moře.
Potrava :
Živočišný plankton.
Popis :
Štíhlé zploštělé tělo, břišní strana je hladká. Dlouhá špičatá
horní čelist, dolní ji nepřesahuje. Na očích nejsou tuková víčka.
Hřbetní ploutev má 15 – 18 ploutevních paprsků, řitní ploutev 20 –
26 ploutevních paprsků, ocasní ploutev hluboce vykrojená. Hřbet je
modrozelený, břišní strana stříbřitá. Na boku modrošedý lesknoucí se
pruh.
Rozmnožování :
Pohlavně dospívají ve věku 2 let. Doba tření záleží na výskytu.
V jižní části Severního moře v červnu a v srpnu, ve Středozemním
moři od dubna do září a v Azovském moři od května do srpna. Počet jiker
je až 20 000. Oválné jikry se volně vznáší ve vodě, za 2–4 dny se
vyklube potěr.
Chov :
Ryba se nechová. Vytvářejí velká hejna, která se zdržují na volném
moři. Na jaře a v létě se stahují k mělčinám, přezimují
v hlubších vodách.
Zdroj: http://zivazeme.cz/atlas-ryb/sardel-obecna
0 Nominace Nahlásit |
Sardel obecná-ančovičky.
Sardel obecná (Engraulis encrasicolus) je mořská rybka velikosti 10–15 cm.
Žije v Atlantiku, ve Středozemním a Černém moři. Živí se živočišným
planktonem.
V kuchyni je známá jako delikatesa pod názvem ančovičky. Používají se v rostlinném oleji ve formě filetů či oček s kapary.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |