Avatar uživatele
JájsemRaibek

Co nesmí chybět v orientálních jídlech, a naopak co by kuchař z Orientu do pokrmu nikdy nedal?

Záměrně nepíšu japonskou, čínskou kuchyni, ale Orient jako takový. Co dělá orientální jídlo tím orientálním? Které ingredience tam nesmí chybět a naopak, co by kuchař z Orientu nikdy do připraveného pokrmu nedal?

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 3002 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Nuk nuk

Orient je poměrně velký pojem. Zahrnuje jak Vámi zmíněné Japonsko a Čínu tak celou obrovskou oblast od Blízkého Východu, přes Indii, která je sama o sobě velice pestrá, po státy jako je Laos, Vietnam, Thajsko… a každá z těchto zemí zahrnuje i jiné stravovací návyky a tradiční potraviny.

Blízký Východ jsou země převážně arabské nebo alespoň muslimské. Tady platí, že by kuchař ze zásady nepoužil vepřové maso nebo jiné druhy mas, které považují muslimové za nečisté. Tyto národy mají naopak v oblibě sladké a pikantní chutě. Klasikou arabské kuchyně je tahini (sezamová pasta) a hummus (směs z cizrny nebo jiných luštěnin). Kuskus a blugur nejsou úplně zdejší, pocházejí ze Severní Afriky, ale protože i ta je arabská, patří i ony na Blízký Východ.
Indie je naopak převážně hinduistická, ačkoliv je tu směs různých vyznání. Hinduismus naopak povoluje vepřové, ale zakazuje hovězí maso. Některé směry a vyznání v Indii jsou vegetariánské. Co ale dělá Indii Indií je koření a jeho směsy – kari a jiné, ale také kokos a jiné druhy ovoce.
Zadní Asie je, zjednodušeně řečeno, podobná Číně – tj. nudle, rybí omáčky, sojová omáčka.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Orientální kuchyně (blízký východ) má zálibu v hodně sladkých a hodně kořeněných jídlech. Co se týká masa, nedá si tam vepře, protože je to podle muslimů nečisté zvíře.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Pixma

Protože se pletu mamce v kuchyni, vím, co dává do orientálních jídel.
Třeba kuskus, barbeque, cardamon , kořeni Ma's – vepřové a mnoho dalších ingrediencí. Stačí se podívat na netu, kde je spousta vynikajících receptů.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
tatanka

Nuk nuk dobrá odpověď!!!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Lgee

Dle mě urcite bazalka

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
lenkasvob

V orientálních jídlech bývá hodně zeleniny, jen lehce tepelně upravené.
A co by kuchař do orientálního jídla nikdy nedal, je rostlinný olej. V zemích, kde se lidi dožívají dlouhého věku, ať už je to ve středomoří, v Japonsku nebo Tibetu, jedí tam velmi tučná jídla. Ať už tučné maso, mléčné výrobky, máslo ghee. Olej, to je výmysl vegetariánů a v poslední době, kdy je planeta přelidněná, také výmysl, který má za účel nasytit více lidí. Avšak naši předkové, divoši, aboriginci by si tučné živočišné potraviny nedali vzít.
http://stalem­ladi.cz/nejma­sovejsi-jed-repkovy-olej-ukroji-nam-10-let-ze-zivota/

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
annas

"Pojem Orient zahrnuje země Blízkého, Středního a Dálného východu. Místo na východě, kde vychází Slunce.

Blízký východ zahrnuje Arabský poloostrov a jeho okolní státy z jihozápadní Asie a severovýchodní Afriky.
Střední východ je obecné označení pro blíže nevymezené státy jižní Asie.
Dálný východ zahrnuje státy východní a jihovýchodní Asie.

Jako starověký orient označujeme starověké civilizace od 4. tisíciletí př. n. l. do 7. století n. l.: Palestina, Sýrie, Fénicie, Malá Asie, Mezopotámie, Íránská vysočina, starověký Egypt a Arábie."

Učivo DEJ

před 3002 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

tatanka: dobrá odpověď, ale ne na zadanou otázku. Tazateli se jednalo zřejmě jen o Blízký Východ.

před 3002 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Ne o Indii a dál.

před 3002 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek