Avatar uživatele
www

Co je to v nářečí Moravském fašírka ?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? dědapetr, beer, anonym, anonym, skrz před 4939 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
dědapetr

Sekaná.
Doplňuji:
Faš / fašírka.Dříve se tak říkalo míšeninám. Zpravidla z mletého masa s vejci, houskami nebo strouhankou a kořením.

Upravil/a: dědapetr

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
beer

Pokud si pamatuju, tak fašírkou se nazývalo při zabíjačce pomleté a okořeněné maso včetně příměsí, které se dál zpracovávalo..
Slovem sekaná pak mleté maso od řezníka – tak jak dnes.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Ar

V podstatě se všemi odpovědi souhlasím, jen mi nepřipadá že je to z moravského nářečí. U nás v podkrkonoší to používame taky a i u stejných významů.
Taky se používá i výhruška že někdo udělá druhému z huby fašírku.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
vagra

Ve Slezsku tak označujeme jemně namleté,/nasekané/ nebo rozkutrované maso.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
venkovan

Motorkář na stromě.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
E.n

Tak fašírka, je taková placka z mletéh masa vejcí a dalších pár patlanin, jinak také na slovensku se použivala fráze ‚Udělám z tebe fašírku‘ což znamená že si vás někdo hezky podá. Když to mám přiblížit udělá z vás ‚placku‘. Ale jestli se tim myslí ještě něco jiné, tak to nevim, ledatak mě napadá fašank, což je masopust. Ale proč zrovna po maravském nářečí, když se to používá i na slovensku zjmena na východě..

před 4856 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Mánie

všeobecný název pro mleté maso i pro pečenou sekanou, karbenátky.

před 4929 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek