Určitě už zde tato otázka byla.
Zdraví nebezpečné je i používání jakéhokoli hliníkového nádobí (příbory, kastroly, pánve, čajové konvice, tlakové hrnce, kávovary, alobal apod). Hliník přechází ve stopovém množství do požívané potraviny. I tato malá množství se v těle postupně hromadí. Hliník nejvíce poškozuje právě buňky nervové soustavy, působí postupně ztrátu paměti a poškozuje schopnost myšlení.
http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/skodlive-latky-v-potravinach/
--
Trochu jiná informace.
Přestože hliníkové příbory z většiny restaurací a zejména školních jídelen zmizely, jejich prodej nebyl úplně zakázán. Setkáme se s nimi např. v některých bistrech a bufetech. Hliník se může z hliníkového nádobí uvolňovat pouze v kyselém prostředí, neměl by tedy být používán při přípravě kyselých pokrmů.
http://www.odpovedi.cz/otazky/co-je-pravdy-na-tom-ze-jsou-hlinikove-pribory-zavadne-k-pouzivani
Doplňuji:
Vložila jsem chybný odkaz. Patří
http://www.ecmost.cz/clanky/hlinik.php
Z toho článku vyplývá:
Ekologové nemají hliník moc v oblibě. Není to ani tak z důvodu jeho
zdravotní škodlivosti jako spíše velkého množství energie spotřebované
při jeho výrobě z bauxitu a emisí škodlivin, které výrobu doprovázejí.
Jen pro srovnání: na výrobu PET se spotřebuje 2,5krát, na výrobu
pozinkovaného plechu dokonce 5krát méně energie. Budeme-li si tedy vybírat
ze dvou stejných nápojů, z nichž jeden bude v hliníkové plechovce a
druhý v PET lahvi, bude ten druhý rozhodně ekologicky šetrnější. To byl
i hlavní důvod proč se Dánsko rozhodlo zakázat prodej piva a nealko
nápojů v hliníkových plechovkách. Bohužel ale s tímto zákazem
neuspělo u Evropského soudního dvora. Jen na konečném spotřebiteli tedy
závisí jakou alternativu zvolí.
–
Všude se uvádí škodlivost hliníku ve vztahu ke kyselému prostředí.
Poměrně diskutovaným problémem je riziko používání hliníkového nádobí a příborů při přípravě a konzumaci potravy. Je pravda, že v podmínkách, kdy se potraviny běžně tepelně upravují i konzumují, je hliník nejstálejší a prakticky nerozpustný. V neutrálním prostředí běžné pitné vody o pH = 7 je hliníkový povrch perfektně stabilní a bezpečný.
Problém nastává, když je např. vařený pokrm okyselen octem. Kromě toho se v poslední době stále mírně zvyšuje kyselost pitné vody, především v důsledku kyselých dešťů. Pak může skutečně nastat situace, kdy se z hliníkových nádob bude uvolňovat hliník při každém použití a jejich rizikovost poroste[zdroj
http://ecka-databaze.doktorka.cz/barviva/hlinik-e-173/
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Je podezření, že se z nich uvolňuje hliník a tobě se následně dostává do těla.
2Kdo udělil odpovědi palec? anonym, anonym
před 3829 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
O příborech nevím, vím jen o nádobách na vaření, že by se v nich nemělo vařit kyselé, to narušuje hliníkový povrch a vytváří sloučeniny, které jsou pro tělo škodlivé
0 Nominace Nahlásit |
Není na tom pravdy vůbec nic. Hliníkové příbory NEjsou závadné.
Všechny kecy o škodlivosti z různých pseudo-zdravotních serverů jsou hlouposti. Nic z podezření o toxicitě se nepotvrdilo. Koncem 70-tých let japonci vyslovili podezření na hliník jako etiologické agens Alzheimera, ale to se nikdy nepotvrdilo. A to se celkem intenzivně pátralo.
Hliník je třetí nejrozšířenější prvek zemské kůry. Jeho vplyvu na organizmus se nedá vyhnout. U člověka s normálně pracujícími ledvinami nic nehrozí. Denne se dostane do organizmu průměrně 7–9 mg.
Fáma o škodlivosti a toxicitě hliníku je „virál“, podobně jako to bylo se „zdravostí špenátu“. Hliníkové příbory i nádobí, jsou maximálně tak neestetické, ale toť vše. Nic se vám z nich nestane.
Aktuální znalosti o toxicitě jsou v odkazu:
Zdroj: http://www.atsdr.cdc.gov/ToxProfiles/tp22.pdf
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 3829 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Něco na tom bude hliníkové příbory vyřadily školy a školky z provozu
0
před 3827 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |