V první řadě by mě zajímalo, co dává aroma PRAVÉMU rumu. (Protože
jsem zjistil že naše rumy se správně nesmí nazývat rumy, protože se
dělají z řepy.) Dostane pravý rum své aroma pouhým kvašením cukrové
třtiny? Vždyť třtina je jen tráva, že by tak pěkně voněla? Pravda,
i u nás máme voňavé trávy, jako tomku vonnou, ale třtina nevím.
Nikdy jsem totiž třtinu neměl možnost očmuchat, jen tu naši, křovištní,
která se nehorázně šíří na každé špatně udržované louce. Nebo se
i do pravého rumu ještě něco přidává? Tedy samozřejmě počítám, že
naše domácí „rumy“ něčím být ochucené musí, protože jen z řepy
se taková chuť nezíská.
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? paul1 před 557 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Informace třeba zde: https://www.trhalka.cz/magazin/co-jste-o-rumu-dosud-nevedeli/
0 Nominace Nahlásit |
„Složky aromatu rumu (pravého z třtiny) představují pestrou směsicí
různých druhů látek, které pocházejí z cukrové třtiny, vznikají při
výrobě destilátu nebo při jeho stárnutí v dřevěných sudech. Najdeme
mezi nimi karbonylové sloučeniny, fenolické látky, acetaly, kyslíkaté
heterocykly a ethylestery vyšších karboxylových kyselin.“ citace viz
odkaz
Přidávání dalších aromatických látek nebo ethanolu do rumu je v EU
zakázáno.
Tuzemák je potravinářský líh uměle aromatizovaný rumovou trestí,
vanilinem a cukrem a obarvený karamelem. Rumová tresť se získává
z vedlejšího produktu výroby dřevného uhlí (opět blíže viz odkaz)
Zdroj: https://bichez.pedf.cuni.cz/archiv/article/66
0 Nominace Nahlásit |
Tentokrát musím elkona pochválit za skvělý odkaz. I když otázka tím ještě není úplně vyčerpaná, díky. Taky mě to inspirovalo, že si někdy lepší rum koupím, i když těch 7 táců za lahvinku přece jen nedám 🙂
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |