dubraro
Kořenová zelenina, zelí a brambory se dříve uchovávaly prakticky celou
zimu.
Některé druhy zeleniny vydrží na zahrádce i pod sněhem, např.
růžičková kapusta.
A nakonec kyselé zelí a nakládané okurky.
da ny
Princip byl vždy takový:
ovoce a zelenina se jedla v sezoně, v zimě kompoty, křížaly, sušené
ovoce, zavařeniny. Později přibylo mražení ovoce a zeleniny.
Ze zdravotního hlediska Vám každý dobrý odborník na výživu a lékař
řekne, že v zimě se mají zahřívat ledviny. Tzn. např. konzumaci tepelně
upravené zeleniny..
Kořenová zelenina, jablka a hrušky (i brambory) vydržely odjakživa ve
skladech a dobrých sklepech do jara.
Naše těla tak byla zvyklá doplňovat vitamíny a minerály v sezoně. Zimu
přečkala se zásobami. Ve 3 – 4 zimních měsících se baštilo
vepřové. Během roku se ve střední Evropě baštila převážně drůbež
(opeřenci všeho druhu včetně zvěřiny) a ryby (losos). Chudina (pražští
stavební děkníci) se bouřila nespokojeností, že jsou krmeni hlavně
levnými rybami. S přehradami losos z českých vod zmizel (ale to znáte
z hodin dějepisu)… ;).
Skleníková zelenina často prodávaná během celého roku nechutná nijak
valně.
V zimních měsících mnoha lidem ani nechutná.
Sušeného ovoce a ořechů je v obchodech dostatek, pokud nemáte vlastní
zásoby..
„Vycvičte“ své tělo nebo skočte pro chybějící vitamín do lékárny,
než si tělo zvykne :D.
Nuk nuk
V dobách, kdy neexistovaly rychlopěstírny ani dovoz ze zemí, kde
všechno zraje i v době, kdy u nás je zima, a kdy neexistovaly ani žádné
hyperprodejny, si lidé doma vypěstovanou zeleninu a ovoce uchovávaly.
Některé druhy zeleniny lze nechat na zahrádce i přes zimu – pórek,
kapustu, brokolici.
Kořenová zelenina, některé druhy jablek a hrušek, brambory a další, lze
uchovávat spolehlivě ve sklepě. Kořenovou zeleninu nejlépe zahrnutou
vrstvou zeminy.
Samozřejmě je tu možnost zavařování, tím se ale část potřebných
vitaminů a látek ztratí.
No, a v neposlední řadě se sušilo – švestky, jablka, hrušky, ale
třeba i zelenina. Správným sušením se vytratí překvapivě menší
procento vitaminů, než zavařováním.
A narozdíl od našich předků máme i mrazáky, tam se dá uložit opravdu
ledaccos, vydrží to dlouho a navíc to většinu svých kvalit neztratí.