Avatar uživatele
Hufnágl

Čím nahradím slovo „výpek“ (v gastronomii)?

Zajímavá 0 před 1509 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Podle slovníku SSJČ to je šťáva s tukem vypečená z masa. Jistě uznáš, jednoslovné pojmenování je praktičtější.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
marci1

Nářečně se výpeku říká „pucverka“. 🙂

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
annas

Slov"výpek" není třeba nijak nahrazovat, protože jde o spisovný výraz, pojmenování pro šťávu s tukem, která se vypeče z masa.

Ale existuje i zdrobnělý výraz „výpečky“, jsou to kousky vepřového masa z plece a bůčku, které se pečou v troubě do červena. Každý přidává koření podle chutí,, samozřejmě cibuli, česnek.

Vepřové výpečky se prodávají i v bistru.

Pokud jste se začal zajímat o češtinu, tedy třeba gastronomické pojmy, můžete se s nimi seznámit v odkazu.

Najdete i nářeční tvar „pucverka“.
https://www.re­ceptyonline.cz/gas­tro-slovnik/P/

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?vagra Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Hufnágl

marci1
Ten název jsem neznal, a pochybuji o ostatních, ale vypadá zajímavě.

před 1508 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Hufnágl

Kepler
Ano, je to praktičtější, ale možná, že by se dal vymyslet jinak, než pucverka.

před 1508 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek