Podle slovníku SSJČ to je šťáva s tukem vypečená z masa. Jistě uznáš, jednoslovné pojmenování je praktičtější.
0 Nominace Nahlásit |
Slov"výpek" není třeba nijak nahrazovat, protože jde o spisovný výraz, pojmenování pro šťávu s tukem, která se vypeče z masa.
Ale existuje i zdrobnělý výraz „výpečky“, jsou to kousky vepřového masa z plece a bůčku, které se pečou v troubě do červena. Každý přidává koření podle chutí,, samozřejmě cibuli, česnek.
Pokud jste se začal zajímat o češtinu, tedy třeba gastronomické pojmy, můžete se s nimi seznámit v odkazu.
Najdete i nářeční tvar „pucverka“.
https://www.receptyonline.cz/gastro-slovnik/P/
Upravil/a: annas
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?vagra Nahlásit |
annas | 5283 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2638 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1349 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1066 | |
Kelt | 1007 |
Astronomie |
Fyzika |
Jazyky |
Matematika |
Sociální vědy |
Technické vědy |
Ostatní věda |