Pořád mi nějak nejde do hlavy, jak někdo mohl přijít nato, že
vybíráním zrnek kávy z trusu cibetky vznikné káva vynikající chuti.
Doplňuji:
Nejde mi o to jak vzniká, ale spíš o to jak někoho mohlo napadnout udělat
kávu ze zrnek v trusu cibetky.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Upravil/a: tornadolou
Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? Terryle, hanny 2, suaeda před 4768 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Co je Cibetka?
Cibetky jsou podčeledí malých kunovitých šelem z čeledi cibetkovitých, charakteristické dlouhým štíhlým tělem s protáhlou hlavou, špičatou tlamou a delším huňatým ocasem, některé druhy cibetek mají zatažitelné drápky. Podčeleď cibetky zahrnuje celkem 7 rodů cibetek a ženetek. Jedná se o velmi starobylou formu šelem. Tyto šelmy žijí v Asii, Africe a jižní Evropě. Většina cibetkovitých má u pohlavního ústrojí pachové žlázy vylučující ostře páchnoucí látku, tzv. cibet, dříve používanou ve voňavkářském průmyslu.
Káva Kopi Luwak
Slovo luwak označuje v indonéštiněkunovité zvíře – cibetku,
která se živí hmyzem a tropickými plody, tedy také plody kávovníku,
které prochází jejím zažívacím traktem. Chuť cibetkové kávy je
popisována jako velmi kořeněná, s velice příjemnou a lehkou příchutí
čokolády a karamelu.
Cibetka
Mezi nejvýznamější teritoria kde se vyskytuje Cibetka patří
Indonézské ostrovy Sumatra, Jáva a Bali.
Kávová zrna
Sběrači kávy musí v lese pátrat o cibetčím trusu, probrat se jím, najít v něm plody kávovníku a odstranit obal peckovice z nepoškozených zrn. Ta se pak praží klasickým způsobem. Fermentovaná zrna ztratí původní hořkost a po vyloupání a pražení získají zvláštní jemnou chuť a příjemné aroma.
Cena kávy se pohybuje kolem jednoho tisíce dolarů za kilogram a tak může
být tato káva právem považována za nejdražší na světě.
Cibetková káva
Vědci se pokoušeli objasnit proč má káva Kopi Luwak tak netradiční a nesmírně aromatickou chuť.
Káva Kopi Luwak byla na trh uvedena koncem 19. století. Od té doby vznikaly pokusy chovat cibetku v zajetí a pokusit se o jakousi velkovýrobu, ovšem cibetky se v zajetí odmítají plody kávovníku živit.
0 Nominace Nahlásit |
Zajímavá otázka. Kafe miluju, ale do tohohle bych asi z principu nešla
:oD
Nemohlo to být naopak? Tipuju, že pokud taková cibetka vykálí hromadu
s kafovejma zrnkama, tak se ten výkal „rozloží“ rychleji než jeho
těžší pevné částky – kávová zrnka. Třeba pak někdo tu hromádku
kafových zrn našel, nedumal nad tím, jak se tam vzaly, udělal si z nich
kafe a ono bylo dobrý. Tak hledal další hromádky… a časem se zjistilo,
že je holt dělají cibetky..
Ale možná se pletu. Jsem zvědavá, jak to je :oD
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1713 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 576 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |