Brambory jsou zelené, když jsou delší dobu vystavené slunečnímu
záření.
https://www.blesk.cz/clanek/radce-zdravi-a-zivotni-styl-zdravi/650256/po-jedovatych-cuketach-pozor-i-na-brambory-toxin-v-nich-zpusobuje-zastavu-dechu-odbornik-rekl-ceho-se-vyvarovat.html
0 Nominace Nahlásit |
Podle mně jsou brambory do zelena pokud jsou nevhodně skladovány (na světle) stačí i delší doba vystavení na prodejně. Neznám žádnou zelenou odrůdu brambor. Obvykle jsou žluté až hnědé, jiné mají slupku červenou nebo spíše fialovou. Zelené části vč. zezelenalých hlíz a klíčky obsahují větší podíl jedovatého solaninu.
0 Nominace Nahlásit |
Platí , co píšou ostatní – osvětlené brambory. Zelená barva znamená vysokou koncentraci bramborového jedu – solaninu. Brambor se dá jíst, ale určitě nevařit na loupačku nebo péct se slupkou – oškrábat a v tomto případě i zabrat škrabkou hlouběji nebo lépe znovu ještě jednu vrstvu. Pokud se bude brambot vařit, určitě tu vodu po uvaření vylít, nepoužívat jako základ polévky (bram. jed se totiž nerozkládá varem, ale při vaření se vyluhuje do vody.)
0
před 356 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |