Před asi 15-ti lety jsem dostal od přítele léčivou houbu. Doposud jsem
ale nezjistil její název. Jde o potravinovou houbu, která se vkládá do
mléka a za 24 hodin mléko zkysne do hustého zákysu. Má mít léčivé
účinky na trávicí aparát, počínaje jícnem, na žaludek a i na střeva.
Já měl tehdy velké problémy se zánětem jícnu a po gastroskopii mne začal
bolet i žaludek. Měl jsem podezření, že došlo k nějakému poškození
sliznice žaludku (nebo náběh na žaludeční vřed). Po měsíční aplikaci
mi problémy ustaly a dodnes mám pokoj.
Ale nyní má problémy manželka. Já ji měl zmrazenu (už dokonce těch
15 let) a nyní jsme ji opět „rozjeli“.
Když jsme se o ní bavili, nevíme stále její název a moc by nás to
zajímalo.
Popis houby: bílé měkké kuličky o průměru 2–5 mm, něco jako
rozdrcený polystyren, ale měkké. Drží se v „chuchvalci“. Ten, asi ve
velikosti dětské pěstičky, cca 5 cm průměr, se vloží do 0,5 l mléka
(dokonce může být i trvanlivé, které se při běžném kysnutí zkazí) a
za 24 hodin, při pokojové teplotě, se vytvoří hustý a chuťově dobrý
zákys (jako kyška, nebo podmáslí, ale hustší). Ten se přecedí přes
umělohmotné sítko, houba se dá opět do hrnku a zaleje se opět novým
mlékem. Zákys se vypije. Houba se postupně množí, takže asi za 2–3
týdny je jí zhruba dvojnásobek a je možno ji oddělit a mít další dávku,
pro případnou potřebu někoho dalšího. Ale cyklus kvašení se musí
udržovat stále. Při pokusu o zmrazení, když už jsme ji nepotřebovali,
bylo zjištěno, že vydrží dlouhou dobu a po rozmrazení, při pokojové
teplotě, je schopna opět „nastartovat“ kvasný proces.
Zná někdo její, jak lidový, tak i popřípadě latinský název? Za
odpověď děkuji.
Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, pusinka50, gecco před 2861 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Zřejmě jde o tibetskou houbu, která umí vyrobit lahodný a zdravý domácí kefír. Také jsem ji kdysi používala . .
http://www.ireceptar.cz/zdravi/tibetska-houba-umi-vyrobit-lahodny-a-zdravy-domaci-kefir/
http://www.uspesna-lecba.cz/tibetska-houba/
–
Ještě existuje kombucha
Kombucha a tibetská houba mají něco společné. Obě nám díky kvasnému procesu vyrábějí chutný a zdraví velmi prospěšný nápoj.
Liší se však prostředím, ve kterém žijí a ve kterém se rozmnožují.
Kombuchu vkládáme do slazeného čaje, zpravidla černého či zeleného t tibetskou houbu dáváme do mléka.
Upravil/a: annas
4Kdo udělil odpovědi palec? johana 56, pusinka50, gecco, Jiří Bohumil
před 2861 dny
|
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?vagra Nahlásit |
Dobrý den.
Lidově se jí říká Tibetská kefírová houba neboli „kefírka“. Ve
skutečnosti se však nejedná o jeden konkrétní druh houby, ale o směs
různých druhů kvasinek a bakterií.
Blíže na: http://www.kombucha-kefir.wz.cz/kefirka.html
Dle meho názoru je tento domácí kefír chuťově i zdravotně
bezkonkurenční.
2Kdo udělil odpovědi palec? johana 56, Jiří Bohumil
před 2861 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Kvasí se lecjaké houby – ale v tvém případě by mohlo jít
o rosolovku stříbrnou (lidově čínská bílá houba)…
😉
0
před 2861 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Všem díky, jenom ještě zkušenost. V článcích se říká, že může být zamrazena 2 měsíce, já ji měl zamrazenu 15 let !!! a funguje.