Proso je stará plodina, hojně se u nás pěstovala v minulosti – sil
jsem proso na souvrati.
V České republice je plocha pěstování téměř 2000 ha, z toho necelá
polovina v ekologicky hospodařících podnicích.
Proso je vedle pšenice a ječmene jednou z nejstarších kulturních obilnin. Je známé už z doby kamenné. Vzniklo zřejmě z planého druhu Panicum spontaneum v oblastech Mandžuska a Mongolska. Do Evropy se dostalo přes černomořskou oblast při stěhování národů. Proso bylo jednou z hlavních plodin Slovanů. Ve světě je významnou plodinou i nyní. Pěstuje se na ploše 5 mil. ha, nejvíce v Indii, střední a severní Africe, Číně a v Rusku.
Jáhly se přímo dovážejí z Ukrajiny, něco z Číny, jinak se dováží senegalské proso, něco z Č
http://www2.zf.jcu.cz/~moudry/skripta/2/proso_sete.html
3Kdo udělil odpovědi palec? kenyrts, johana 56, briketka10
před 3964 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Jáhly se k nám dováží nejčastěji z Ukrajiny. Dále třeba BIO jáhly
z Číny, nebo označené EU.
http://www.labuznik.cz/ingredience/jahly/
0
před 3964 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Koukla jsem se na pytlík jáhel, který máme doma, je tam uvedeno „Země původu Polsko“.
0
před 3964 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |