"Nepřiletěl ze Španělska. Recept s okurkou a párkem vznikl v padesátých letech, kdy soudruzi normovali veřejné stravování. Na gram přesně určili váhu hovězího masa a jednotlivých surovin i postup jejich vrstvení.
Pokrm španělský ptáček je však mnohem starší. Píše o něm už Magdaléna Dobromila Rettigová, která takto pojmenovala vepřovou sekaninu zabalenou v zelném listu.
Na přelomu 19. a 20. století nazývali jako španělského ptáčka závitek z telecího masa naplněný máslem se sardelkou, cibulí a žemlí či masovou sekaninou.
Podle podobného receptu připravuje tento pokrm i Oldřich Sahajdák. Sekaninu míchá ze tří druhů mletého masa a vajíčka. Nakládanou okurku a hořčici přidává do omáčky, kterou tak zjemní.
Podle legendy pochází pokrm už z 16. století, kdy jej na císařském dvoře jídával Rudolf II.
Ze Španělska, kde vyrůstal, si podle ní nepřivezl ptáčka, ale oblíbeného kuchaře, který mu tuto specialitku připravoval. Ten tehdy spíchl na obou koncích telecí závitky, takže při pečení se maso uprostřed vyboulilo do podoby trupu ptáčka, párátky pak připodobnil ptačí pařátky. . atd.
https://www.tyden.cz/rubriky/relax/apetit/co-takhle-dat-si-spanelsky-ptacek_101483.html
Odpovědi jsou i v archivu –
"Přoč se jmenuje španělský ptáček právě takhle?
Jak říkají ve Španělsku španělskému ptáčku? Říkají mu jenom „ptáček“?!
https://www.odpovedi.cz/search?q=%C5%A1pan%C4%9Blsk%C3%BD%20pt%C3%AD%C4%8Dek%20
0 Nominace Nahlásit |
Název pokrmu pochází ze dvora císaře Rudolfa II. Jeho matka byla Marie Španělská, a proto na císařském dvoře vařili také španělští kuchaři. Ti také připravovali telecí závitky s nádivkou, které byly považovány za španělskou specialitu. Magdalena Dobromila Rettigová používala název španělské ptáčky pro závitek ze zeleného listu plněný vepřovou sekaninou. Později se pod stejným názvem uvádí závitek z telecího masa plněný sardelkou a žemlí.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0pan%C4%9Blsk%C3%BD_pt%C3%A1%C4%8Dek
Upravil/a: quentos
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |