Otázka je jednoduchá, proč se knedlíkům z pečiva říká houskové a nikoli rohlíkové knedlíky nebo chlebové?
Edit: reaguji na první příspěvek, že se mají dávat do knedlíků jen housky, né rohlíky a chleba. Mezi rohlíkem a houskou je rozdíl jen ve tvaru – viz úplně dole na: http://www.vitalia.cz/clanky/housky-se-prodavaji-vic-nez-rohliky/
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56 před 3225 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Dnes se do knedlíků přidává pečivo.
„Nejvhodnější jsou den až dva dny staré rohlíky či housky“
Proč houskové? Protože jako knedlíky se označovaly malé kuličky či
šištičky z masa a máčené housky, často osmažené.
Až v 17. století se ve střední Evropě pod názvem buchty objevilo cosi
podobného knedlíku. Od „buchet“ nebylo daleko ke tvarům šišek a
zejména různě velkých koulí."
http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/zivotopis-ceskeho-knedliku/
" V 19. století, kdy se začala formovat česká národní kuchyně, se
český houskový knedlík stal fenoménem, protože se dělal jinak, než
obdobné knedlíky rakouské či německé. "
https://cs.wikipedia.org/wiki/Houskov%C3%BD_knedl%C3%ADk
„Traduje se, že jeden vídeňský pekař na počest vítězství nad
Osmanskou říší v roce 1683, kdy Turci obléhali Vídeň a jejich útok byl
odražen, začal vyrábět rohlíky – pečivo ve tvaru půlměsíce, což je
symbol islámu. Je-li to skutečně pravda či zda jde pouze o legendu je však
dnes složité dohledat.“
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_u_V%C3%ADdn%C4%
Takže názory se různí, ale jak je vidět, houska ve sředověku znamenalo něco jiného než dnes. Navíc bylo snazší ji vytvořit než rohlík.
Jinak rozdíl mezi houskou a rohlíkem najdete v archivu.
http://www.odpovedi.cz/otazky/je-houska-a-rohlik-ze-stejneho-testa
0 Nominace Nahlásit |
Rohlík, houska, veka, je to jedno ;)
" Veka se také může použít k tvorbě houskových knedlíků či tzv.
vídeňského kne"
https://cs.wikipedia.org/wiki/Veka
Houska, žemle, bandur atp. nebyla vždy pletená ručně, dnes hlavně
ražená.
Naši předkové i babičky pekly „housku“ = jemné bílé pečivo,
někdy zvanou „buchtu“. Nebyl čas doma šoulat rohlíky a plést se
s houskama ;)
Pekly se něco jako bochánky, 2 ks na plech, tvar je shodný s kulatým
chlebem.
Tomu se říkalo houska.
Do jitrmic/knedlíků někdo pekl buchtu, druhý housku …přitom se jednalo
o tentýž výrobek.
Když sedláci i chudina na vesnicích potřebovali nakrmit chasu nebo hladové
krky pekly se housky jako bochánky a „bochany“. Ty se pak krájely do
HOUSKOVÝCH KNEDLÍKŮ.
Možná bylo houskové těsto trochu „těžší“…jinak zpracované.
Rohlíky kupované jsou dnes dříve jako guma než housky a také se dříve
„rozblemcnou“ po navlhčení než houska.
🙂
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?johana 56 Nahlásit |
Jo já myslím, že je jedno jestli rohlík, housku, veku … Chleba teda nedavame. Kupované knedlíky jsou hnusné … babka zaděláva a já to většinou hnětu vařečkou v zaděláváku cca. 10. min.
Nedávno jsem byl s kámošema v jižních čechách a po cestě domů jsme si v nějakém jihočeském městečku zastavili v klasické hospodě na oběd a kuchař tam měl na výběr jen tři jidla a udivilo mě, že knedlík měl kupovaný :/
0 Nominace Nahlásit |
Do knedlíků se dávají housky, ne rohlíky, ne chleba!
1Kdo udělil odpovědi palec? briketka10
před 3225 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Protože když si koupíš houskové knedlíky v prášku, najdeš tam burizony :D
0 Nominace Nahlásit |
Tak jim říkej rohlíkové .
1Kdo udělil odpovědi palec? briketka10
před 3225 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
http://www.recepty.cz/recept/houskovy-knedlik-16600 .. viz tady je taky houskový knedlík z rohlíku, respektive jak se liší složení rohlíku a housky?
jim klidně budu říkat rohlíkové, ale spíš by mě zajímalo, kde se to vzalo. Mně osobně přijde jako běžnější pečivo než houska. Případně proč se nevžil rovnou termín „knedlíky z pečiva“ nebo nějaké souhrné označení?
Dnes jo, ale v době, když houskové knedle vymysleli, to bylo možná jinak, třeba ješě rohlíky ani neexistovaly? :)
Drap | 1713 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 576 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |