Holandská omáčka je jedna ze základních omáček, které se učí kuchaři po celém světě. Připravuje se z vaječného žloutku, másla, citronové šťávy (nebo vinného octa), dochucuje se jen solí a pepřem, někdy také kajenským pepřem a dijonskou hořčicí. Holandská omáčka se používá například v oblíbeném receptu na vejce Benedikt, se zeleninou nebo s rybami.
Ačkoli se omáčka jmenuje „holandská“, je spojována s francouzskou kuchyní. Její původ je někde mezi oběma zeměmi: podle doložené historie ji připravovali francouzští Hugenoti (protestanti), kteří nejprve byli donuceni opustit na konci 17. století Francii a až poté jim byl umožněn návrat. Hugenoti, kteří se vrátili z Holandska, s sebou dovezli také recept na tuto omáčku. 🙂
https://www.mozaikatv.cz/holandska-omacka/
0
před 1294 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Drap | 1701 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 627 | |
da ny | 603 | |
zjentek | 571 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |