než dáš štrůdl do trouby je třeba ho propíchat na 4–5 místech
vidličkou , pak tomu tak nebude
ale myslím, že na chuti to neubírá- nech si chutnat
Doplňuji:
já z listového těsta štrůdl nepeču
Upravil/a: hanulka11
3Kdo udělil odpovědi palec? anonym, elektrikář, tom004
před 4894 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Pár rad,jak na listové těsto:---Povrch moučníků vlažíme před
pečením rozšlehaným vejcem nebo bílkem. Mažeme vždy jen povrch,
nikolistrany, protože vejce by slepilo jednotlivé vrstvy a pečivo by
„nenaskočiló“, Plechy pod lískové těsto nemastíme ani nevysypáváme,
jen vytřeme čistým papírem nebo přelijeme studenou vodou. Pečeme-li
z těsta větší koláče
nebo pruhy, propícháme je před pečením vidličkou, aby se na těstu během
pečení netvořily bubliny.
Pro jakost pečiva je důležitá teplota trouby před pečením i vlastní
způsob pečení. Pečivo bohaté na tuk musíme vkládat do hodně
předehřáté trouby, tj. asi na 230 až 260 °C, jinak pečivo “pění“
a tuk prýští z těsta. Je-li trouba dostatečně vyhřátá, poznáme podle
toho, vstřikneme-li na zavřenou horkou troubu studenou vodu.
Jestliže kapka rychle zasyčí a hned se vypaří, je trouba dostatečně
vyhřátá. Po vložení pečiva nesmíme aspoň první minuty do trouby
nahlížet. Při prudkém zapečení se tuk mezi vrstvičkami těsta
rozpouští, uvnitř těsta se tvoří pára, pečivo se vypařuje a zároveň
nabývá. Objem pečiva se dvojnásobně až trojnásobně zvětšuje.
Otevírá-li se trouba často, ochladí se a tím se zarazí vypařování a
nabývání těsta. Pečivo pak snadno klesne a je tvrdé a nízké.
Nízké tvary pečeme asi 10 až 15 minut, záviny 20 až 25 minut.
Upečené těsto poznáme podle zabarvení povrchu.
Kůrka je zabarvena do zlatova a přitom je suchá a lesklá.
2Kdo udělil odpovědi palec? elektrikář, tom004
před 4894 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1713 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 576 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |