Proč se říká, že jíme kuře, když to maso patří při nejmenším mladé dospělé slepici? Když se přitom jako kuře označují mláďata slepic. Místo slepičí kýta se říká kuřecí kýta. Jediné co snad zůstalo slepičí je polévka.
Zdroj obrázku: https://pixabay.com/cs/kuře-brojler-gril-kuře-drůbeže-raw-1884873/
Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, Kepler, kodl67, Rokio, EKSOT123 před 2192 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
To je velmi velmi ožehavé téma, a částečně z mého oboru. Proto to tu
shrnu ještě jednou, ač už to tu bylo několikrát řečeno.
Kupovaná kuřata jsou brojleři – kur vyšlechtěný na maso, lépe řečeno
přešlechtěný!!!
Porážkové hmotnosti dosahuje 35–40 dní po vylíhnutí. V této době má
sice masný brojler hmotnost dospělé slepice, ale je tu kuře. Pohlavní
dospělosti dosahuje až po několika dalších měsících.
Takové přešlechtění má samozřejmě různé negativní dopady – na
kostru, srdce aj. Dost zvířat ve výkrmu ochrne na nohy, nebo to neutáhne
srdíčko, uhynou.
Naopak chov kura vyšlechtěného na vejce má taky stinné stránky. Hlavně
to, že se malinká kuřátka třídí a kohoutci liokvidují – protože
jejich výkrm na maso by ve srovnání s masnými brojlery byl
několikanásobně dražší a delší. Nechávají se jen slepičky na
vejce.
Když jsem jako vesnické dítě školou povinné začal chodit do školy,
slyšel jsem tam slovo „bílé maso“ ve spojení s kuřaty. Nerozuměl jsem
proč. Až později jsem takové maso viděl ve školní jídelně: opravdu bylo
bílé. Doma vykrmujete slepice (kohoutky nosných plemen) několik měsíců,
jejich maso je výborné a spíš připomíná divočinu než bílé maso.
10Kdo udělil odpovědi palec? johana 56, briketka10, Dochy, Mc Merkurion, klumprt, kodl67, dubraro, Pruzkumnik, aliendrone, Edison
před 2192 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Mýlíš se. Slepice je slepice a kuře je kuře. Podle čeho soudíš, že to, co jíš není kuře, ale slepice?
Doplnění: Pravděpodobně jsi slepici na smetaně, nebo na paprice nebo jiné slepičí lahůdky neměl. A opravdu to nemyslím nějak pohrdavě. Je to prostě docela jiné maso, vřele doporučuji sehnat slepici a udělat nějakou tu mňamku.
Více v komentáři.
Upravil/a: Edison
0 Nominace Nahlásit |
Kuře – přibližně do 2 měs., kuřice – do 5–7 měsíce (až
začne snášet, závisí to na plemeni), potom slepice.
Zdroj: https://www.poradte.cz/zvirata/3764-kdy-se-kure-stava-slepici.html
4Kdo udělil odpovědi palec? yuko, ivzez, Dochy, aliendrone
před 2192 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
"kuře, kuřátko, kuřecí
Zpe sl.*kurę, které je odvozeno od *kurъ ( :kur) charakteristickou příp. pro mláďata. P. kurczątko, ale r. cyplënok, s./ch. pıle tv. mají původ onom.atopoiocký – zvukomalebný.,
slepice
slepice, slepičí, slepička, slípka. Jen č. Odvozuje se od :slepý, prý proto, že slepice za šera nevidí. Hanlivé označení slepičí prdel ‘kdo všechno vyžvaní’ (vlastně ‘kdo snadno vypouští’) známo již Jg, odtud vyslepičit "
Jilří Rejzek Etymologický slovník
–
Můžete si koupit kuře, mladou slepici či starou slepici.
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Je to nesmysl. Kuře je kuře a slepice je slepice. Poznáš to už podle masa. Rozdíl je v tom, jak je drůbež stará. Kuřata se velkochovech poráží za 28 dní. Slepice za rok. Polévka je buď kuřecí, nebo slepičí.
0 Nominace Nahlásit |
Slepičímu masu se neříká kuřecí.
Kuřecí maso je z kuřete, nikoliv ze slepice.
O kýtě se pokud vím u drůbeže nehovoří,
u té mluvíme o stehnech.
4Kdo udělil odpovědi palec? annas, briketka10, aliendrone, Edison
před 2192 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Domnívám se, že kuře je odvozenina ze stašího slovanského názvu kura, nebo snad kur. Podobně jako koza – kůzle, nikoliv však morek – morče. Dodnes se tento výraz pro slepici používá třeba ve Slezsku, možná i jinde. Annas jistě upřesní.
0 Nominace Nahlásit |
… dokuď nesnáší vejce, je to kuře … snáška vyjadřuje pohlavní dospělost a tím je z kuřete slepice, velikost a stáří je až na druhém místě …
0
před 2192 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Doporučuji si povšimnout, že v obchodě se užívají slova spisovná, se správným významem. U názvů produktů to dokonce výslovně stanoví zákon. Tedy kuře je kuře a ne slepice. Taky si lze povšimnout, že i slepice se na pultech našich obcodů vyskytuje. Ono to maso je opravdu jiné.
Zásadní totiž je, že ta velká … obrovská… kuřata jsou opravu kuřata, brojleři, jak je pojmenoval jeden známý bývalý politik „bojleři“. Je to druh chovaný na maso a rychle dorůstá, nikoli dospívá. Tedy opravdu jsou to kuřata.
Upřímě, v odpovědi jsem to ani moc vysvštlovat nechtěl. Spíš mě opravdu zajímalo, podle čeho tak soudíš. My jsme kdysi slepici opravdu kpovávali. Proto vím spolehlivě, že je to docela jiné maso. A ty polévky… existují i kuřecí, ale to maso na to příliš vhodné není. Slepičí je opravdu podstatně lepší.
Slepičí polévka je výborna, také léčiva.
Nevýhoda – dlouho se vaří. Záleží na jejím stáří., kdy ji vyřadí z chovu.
Přesně tak. Kuřecí maso nemá tu vydatnost, nepustí tu sílu do vývaru… oproti slepici. A s tím vařením je to také pravda. My jsme měli hodně rádi slepici na paprice, nebo na smetaně. Je to prostě něco docela jiného, než rychlená kuřata.
Ještě chci zmínit, že jsem domácí slepici ochutnal. Ale v dětství. Je to už hodně dávno. V době kdy jsem ještě žil na vesnici. Ted žiju ve městě už několik let a vše je pryč.
A chuti vidím samozřejmě taky rozdíl. Ale jinou chut kuřatům jsem přikládal k prostředí v jakém žijou a hormonům co do nich cpou.
Ok.. Ok… Já žiju ve městě teda celej život.. Na vesnici jsme jezdívali ale velmi často. Jooo.. holt dříve byla slepice na trhu mnohem více, než dnes, to je holý fakt… Ono je výnostější prodat bojlera po měsíci, než slepici po roce.
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |