Avatar uživatele
Palpatine

Proč se masu dospělé slepice říká „kuře“?

Proč se říká, že jíme kuře, když to maso patří při nejmenším mladé dospělé slepici? Když se přitom jako kuře označují mláďata slepic. Místo slepičí kýta se říká kuřecí kýta. Jediné co snad zůstalo slepičí je polévka.

Zdroj obrázku: https://pixaba­y.com/cs/kuře-brojler-gril-kuře-drůbeže-raw-1884873/

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, Kepler, kodl67, Rokio, EKSOT123 před 2192 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
EKSOT123

To je velmi velmi ožehavé téma, a částečně z mého oboru. Proto to tu shrnu ještě jednou, ač už to tu bylo několikrát řečeno.
Kupovaná kuřata jsou brojleři – kur vyšlechtěný na maso, lépe řečeno přešlechtěný!!!
Porážkové hmotnosti dosahuje 35–40 dní po vylíhnutí. V této době má sice masný brojler hmotnost dospělé slepice, ale je tu kuře. Pohlavní dospělosti dosahuje až po několika dalších měsících.
Takové přešlechtění má samozřejmě různé negativní dopady – na kostru, srdce aj. Dost zvířat ve výkrmu ochrne na nohy, nebo to neutáhne srdíčko, uhynou.
Naopak chov kura vyšlechtěného na vejce má taky stinné stránky. Hlavně to, že se malinká kuřátka třídí a kohoutci liokvidují – protože jejich výkrm na maso by ve srovnání s masnými brojlery byl několikanásobně dražší a delší. Nechávají se jen slepičky na vejce.
Když jsem jako vesnické dítě školou povinné začal chodit do školy, slyšel jsem tam slovo „bílé maso“ ve spojení s kuřaty. Nerozuměl jsem proč. Až později jsem takové maso viděl ve školní jídelně: opravdu bylo bílé. Doma vykrmujete slepice (kohoutky nosných plemen) několik měsíců, jejich maso je výborné a spíš připomíná divočinu než bílé maso.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Edison

Mýlíš se. Slepice je slepice a kuře je kuře. Podle čeho soudíš, že to, co jíš není kuře, ale slepice?

Doplnění: Pravděpodobně jsi slepici na smetaně, nebo na paprice nebo jiné slepičí lahůdky neměl. A opravdu to nemyslím nějak pohrdavě. Je to prostě docela jiné maso, vřele doporučuji sehnat slepici a udělat nějakou tu mňamku.

Více v komentáři.

Upravil/a: Edison

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
marci1

Kuře – přibližně do 2 měs., kuřice – do 5–7 měsíce (až začne snášet, závisí to na plemeni), potom slepice.
Zdroj: https://www.po­radte.cz/zvira­ta/3764-kdy-se-kure-stava-slepici.html

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
annas

"kuře, kuřátko, kuřecí

Zpe sl.*kurę, které je odvozeno od *kurъ ( :kur) charakteristickou příp. pro mláďata. P. kurczątko, ale r. cyplënok, s./ch. pıle tv. mají původ onom.atopoiocký – zvukomalebný.,

slepice

slepice, slepičí, slepička, slípka. Jen č. Odvozuje se od  :slepý, prý proto, že slepice za šera nevidí. Hanlivé označení slepičí prdel ‘kdo všechno vyžvaní’ (vlastně ‘kdo snadno vypouští’) známo již Jg, odtud vyslepičit "

Jilří Rejzek Etymologický slovník

Můžete si koupit kuře, mladou slepici či starou slepici.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Je to nesmysl. Kuře je kuře a slepice je slepice. Poznáš to už podle masa. Rozdíl je v tom, jak je drůbež stará. Kuřata se velkochovech poráží za 28 dní. Slepice za rok. Polévka je buď kuřecí, nebo slepičí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Slepičímu masu se neříká kuřecí.
Kuřecí maso je z kuřete, nikoliv ze slepice.

O kýtě se pokud vím u drůbeže nehovoří,
u té mluvíme o stehnech.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Domnívám se, že kuře je odvozenina ze stašího slovanského názvu kura, nebo snad kur. Podobně jako koza – kůzle, nikoliv však morek – morče. Dodnes se tento výraz pro slepici používá třeba ve Slezsku, možná i jinde. Annas jistě upřesní.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

… dokuď nesnáší vejce, je to kuře … snáška vyjadřuje pohlavní dospělost a tím je z kuřete slepice, velikost a stáří je až na druhém místě …

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Edison

Doporučuji si povšimnout, že v obchodě se užívají slova spisovná, se správným významem. U názvů produktů to dokonce výslovně stanoví zákon. Tedy kuře je kuře a ne slepice. Taky si lze povšimnout, že i slepice se na pultech našich obcodů vyskytuje. Ono to maso je opravdu jiné.

Zásadní totiž je, že ta velká … obrovská… kuřata jsou opravu kuřata, brojleři, jak je pojmenoval jeden známý bývalý politik „bojleři“. Je to druh chovaný na maso a rychle dorůstá, nikoli dospívá. Tedy opravdu jsou to kuřata.

před 2192 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Palpatine

Díky za vysvětlení. Zde jste to vysvětlit podstatně lépe než v odpovědi.

před 2192 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Edison

Upřímě, v odpovědi jsem to ani moc vysvštlovat nechtěl. Spíš mě opravdu zajímalo, podle čeho tak soudíš. My jsme kdysi slepici opravdu kpovávali. Proto vím spolehlivě, že je to docela jiné maso. A ty polévky… existují i kuřecí, ale to maso na to příliš vhodné není. Slepičí je opravdu podstatně lepší.

před 2192 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Slepičí polévka je výborna, také léčiva.

Nevýhoda – dlouho se vaří. Záleží na jejím stáří., kdy ji vyřadí z chovu.

před 2192 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Edison

Přesně tak. Kuřecí maso nemá tu vydatnost, nepustí tu sílu do vývaru… oproti slepici. A s tím vařením je to také pravda. My jsme měli hodně rádi slepici na paprice, nebo na smetaně. Je to prostě něco docela jiného, než rychlená kuřata.

před 2192 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Palpatine

Ještě chci zmínit, že jsem domácí slepici ochutnal. Ale v dětství. Je to už hodně dávno. V době kdy jsem ještě žil na vesnici. Ted žiju ve městě už několik let a vše je pryč.

před 2192 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Palpatine

A chuti vidím samozřejmě taky rozdíl. Ale jinou chut kuřatům jsem přikládal k prostředí v jakém žijou a hormonům co do nich cpou.

před 2192 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Edison

Ok.. Ok… Já žiju ve městě teda celej život.. Na vesnici jsme jezdívali ale velmi často. Jooo.. holt dříve byla slepice na trhu mnohem více, než dnes, to je holý fakt… Ono je výnostější prodat bojlera po měsíci, než slepici po roce.

před 2192 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek