Protože vnitřek kukuřičného semínka je z jiné hmoty než obal.
Vnitřek se při zahřátí hodně moc rozpíná, a ten obal si stále drží
tvar.
Nakonec to pod tím obrovským tlakem zevnitř pukne a my si to odneseme
k televizi 🙂
3Kdo udělil odpovědi palec? elektrikář, Kerberus, Marunka2
před 4952 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Rozpuklé zrnko kukuřice-
Popcorn, počeštěně popkorn, pražená kukuřice nebo pukance, je pokrm
z kukuřice. Popcorn se připravuje zahříváním zrnek kukuřice, což
způsobuje jejich puknutí. Každé zrníčko popcornu obsahuje malé množství
vody uvnitř kruhu z měkkého škrobu. Měkký škrob je obklopen tvrdým
vnějším povrchem zrníčka. Jak se zrníčko zahřívá, začne se voda
měnící se v páru roztahovat a tlak působící na tvrdý škrob narůstá.
Nakonec tvrdý povrch povolí a popcorn tak pukne. Jak puká, měkký škrob
uvnitř popcornu se nafoukne a vyprskne, čímž obrátí zrníčko naruby.
Pára uvnitř zrníčka se uvolní a hotový popcorn je na světě!
Zdroj: http://www.odpovedi.cz/otazky/kukurice-je-obilovina-co-je-potom-popcorn
3Kdo udělil odpovědi palec? elektrikář, Kerberus, Marunka2
před 4952 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Kukuřičné zrno má tvrdou slupku, ale poměrně měkké jádro, v němž je i po vysušení asi 13 procent vody. Když se kukuřice při pražení zahřeje na teplotu kolem 200 stupňů, voda se rychle odpaří a pára vytvoří velký vnitřní přetlak, který nakonec tuhý obal zrna roztrhne za hlasitého zvukového doprovodu. Objem zrna se při této miniaturní explozi zvětší asi třicetkrát.
Zdroj: http://www.vyber.cz/otazniky/?odpoved=122
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1699 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 571 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |